≫ 

Bez saglasnosti SPC neće biti proglašavanja Alojzija Stepinca za sveca?

Pošto na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, Stepinac do daljeg neće biti proglašen svetim, rekao je Parolin

 • 19
NDH, Nezavisna država Hrvatska, Alojzije Stepinac Alojzije Stepinac, Foto: Wikimedia

Kardinal Alojzije Stepinac neće biti kanonizovan bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve, poručio je državnog sekretara Svete stolice kardinala Pjetra Parolina.

On je u razgovoru za "Glas koncila" istakao da kanonizacija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u vreme Drugog svetskog rata, mora da bude "trenutak zajedništva za celokupnu crkvu, i katolike i pravoslavce".

Pošto na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, Stepinac do daljeg neće biti proglašen svetim, rekao je Parolin.

- Papa Franja želi da kanonizacija kardinala Stepinca bude trenutak zajedništva za čitavu crkvu, a ne razlog sukoba ili suprotstavljanja. Smatram da je u srž u tome. To zahteva strpljivost i od Crkve u Hrvatskoj, koja, naravno, s velikom zebnjom i željom iščekuje tu kanonizaciju - rekao je Parolin za "Glas koncila" a prenosi Jutarnji list.

Taj gest koji se posebno tiče jedne crkve, treba da se posmatra u kontekstu čitave crkve, a papa treba upravo da vodi računa o toj opštoj viziji, kaže on.

Dodao je da nema novih detalja u odnosu na ono što je već rečeno u vezi s kanonizacijom kardinala Stepinca.

Jutarnji list ističe da je ovo prvi put da iz Vatikana priznaju da su razgovori hrvatskih biskupa i srpskih episkopa o Stepincu propali.

Neimenovani sagovornik iz sedišta katoličke crkve u Zagrebu kaže za hrvatske medije da je žalosno da Vatikan ima više razumevanja za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Papa Franja je kao jedan od glavnih ciljeva označio približavanje katoličanstva i pravoslavlja, a Stepinac predstavlja smetnju na tom putu, rekao je sagovornik Jutarnjeg lista, inače neimenovani sveštenik koji je navodno dobro upućen Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Vatikana.

Video: Patrijarh pozvao vernike i građane da slušaju savete stručnjaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Laki

  25. septembar 2020 | 08:31

  Stepinac je zločinac kakav bre svetac. Za sve ustaške zločine on je znao i podržavao ih. Nasilno pokatoličavao Srbe,zato i ima danas toliko hrvata.

 • karik od briskule

  25. septembar 2020 | 06:32

  svestenik momcilo djujic je spasio mnogo ljudi i on treba da se proglasi za sveca

 • Aleksa

  25. septembar 2020 | 07:37

  Ovaj Papa je pošten, da je onaj Poljak on bi ga već proglasio svecem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA