• 0

Poljaci čupaju možda i poslednje primerke najstrože zaštićenih školjki u Jadranu: Sve objavili

, Telegraf

Kazna za svaku izvađenu školjku je i do 30.000 kuna (oko 4.000 evra)

  • 0

Dok Hrvatskoj, a i ostatku Mediterana, preti potpuno izumiranje najstrože zaštićene školjke periske, grupa Poljaka (najverovatnije porodica) koju vodi vloger i samozvani turistički promotor Mariuš Jacak, otisnuli su se gliserom na more iz Biograda u zadarski arhipelag, počupati što se još počupati da, objavio je Morski.hr.

Sve su pedantno evidentovali u video snimku, a u videu koji su juče objavili mogu se videti najmanje četiri iščupane periske ili losture, od kojih akter o kojem pričamo, jednom lupa o brod, ispire i na silu otvara.

Kazna za svaku izvađenu školjku je i do 30.000 kuna (oko 4.000 evra), a ispod videa bilo je i nekoliko upozorenja da je ovo u Hrvatskoj protivzakonito, no svaki takav komentar je izbrisan.

Maiuš Jacak vlasnik je Jutjub kanala “Jacaki – Życie Na Maxa” ili prevedeno “Jacaki – Život na maksimumu”, a osim na Jutjubu svoje avanture širom sveta promoviše i na ostalim društvenim mrežama, poput Fejsbuka i Instagrama. Morski.hr ga je upitao je li upoznat s činjenicom da ovo što rade je u Hrvatskoj zabranjeno.

Novinari pozvali Poljaka sa snimka

Razgovarali su na engleskom jeziku, i najprije ga upozorili da se razgovor u svrhu objave na portalu snima.

- Dobar dan. Zovemo vas s portala Morski.hr povodom juče objavljenog videa, gde se vidi da vadite zakonom zaštićene školjke. Možete li to komentarisati? - pitali su novinari.

S druge strane najpre je bio muk, a onda se pribrao, pa rekao:

- Ok…. moj prijatelju…. možemo li razgovarati… za sat vremena? Sat vremena? - čulo se s druge strane.

- Znate li da su kazne u Hrvatskoj za namerno vađenje iz mora gotovo 5.000 evra? Zašto ste to učinili? - upitali su novinari.

Razgovor se prekida, a ponovni pokušaji uspostave poziva nisu uspeli.

Bugar za istu stvar završio 18 dana u zatvoru

Ulov školjke plemenite periske strogo je zabranjen. Za ovu protivzakonitu radnju Zakonom o zaštiti prirode za fizičku osobu predviđena je kazna u visini od 7.000 – 30.000 kuna. U jednom slučaju iz 2012. državljanin Bugarske, kojem je carina pri izlasku iz Hrvatske u putnoj torbi otkrila zaštićenu veliku školjku perisku, završio je 18 dana u zatvoru.

Prema saznanjima, Poljaci se još uvek nalaze u Hrvatskoj, a svoje spoznaje prosledili su nadležnim institucijama, policiji i ribarskoj inspekciji.

Video: Pronašla je školjku, a u njoj...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima