≫ 

Hrvatska za vikend zabeležila 499 slučajeva, danas 138: Umrlo dvoje ljudi

Virus je ušao i u KBC Zagreb gde je zaraženo osam lekara i deset medicinskih sestara

  • 0
Hrvatska, Koronavirus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je čak 499 novih slučajeva korona virusa bilo u Hrvatskoj u subotu i nedelju, a iz Nacionalnog stožera civilne zaštite danas javljaju kako su zabeležili 138 novih slučajeva. Dvoje ljudi je umrlo.

Među aktivnim slučajevima je 326 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.

Od 25. februara 2020., kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 17.797 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 300 preminulo, ukupno se oporavilo 16.031 osoba, od toga 182 u poslednjih 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 8.923 osobe. Do danas su ukupno testirali 328.392 ljudi, od toga 2.233 u poslednja 24 sata.

Kako su mediji ranije javili, uLegradu je još 20 osoba iz nelegalnog objekta za brigu o starijim osobama pozitivno na korona virus. Zaraženi su vlasnik i dve radnice, koji se nalaze u samoizolaciji i 17 korisnika koji su prevezeni na Covid odeljenje Koprivničke bolnice. Reč je o ljudima starije životne dobi koji za sada, osim povišene temperature, nemaju druge simptome.

U KBC-u Zagreb zaraženo je 11 pacijenata, 8 lekara i 10 medicinskih sestara. U samoizolaciji je 28 lekara i 50 medicinskih sestara. Direktor Ante Ćorušić smatra da su pacijenti u bolnicu ušli preko objedinjenog bolničkog hitnog prijma i upozorava da negativan test ne znači da neko možda u sebi nema početni stadijum infekcije. U velikom bolničkom sistemu kakav je KBC Zagreb, kaže, ovakvu su situaciju očekivali.

Podsetimo, prethodno je pomoćnik dirketora KBC Zagreb Milivoj Novak rekao da bolnica, uprkos tome što je virus "ušao", normalno funkcioniše.

Poručio je i kako to nije ništa neočekivano jer su brojke u odnosu na njihov broj bolesnika i broj zaposlenih izrazito male.

- Nemamo žarišta unutar KBC - rekao je i dodao da se radi o pojedinačnim slučajevima.

On je istakao da KBC najnormalnije radi, jer nije ništa neočekivano i tvrdi da je sve pod kontrolom.

Video: Sve tajne respiratora: Otkrivamo šta pacijentu radi mehanička ventilacija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA