≫ 

Strani mediji o koroni u BiH: Sve više teoretičara zavere, pandemija pokazala raširenu korupciju

Poslednjih meseci sve su glasniji oni koji ne veruju u korona virus, konstatuje ovaj list, navodeći da je "broj potvrđenih slučajeva virusa porastao u maloj, siromašnoj balkanskoj naciji od 3,5 miliona stanovnika"

  • 4
Maska, vizir, odelo, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Denis Zekić bio je u svakodnevnom kontaktu sa svojim roditeljima u BiH početkom avgusta, koji su bolovali od korona virusa. Manje od mesec kasnije, oba Zekićeva roditelja su preminula, piše britanski "Daily Mail".

Zekić kaže da su njegova majka Šefketa i otac Muharem bili relativno zdravi pre nego što su umrli u 68. godini. Pre nego što je njegov otac bio hospitalizovan, majka je, dok je brinula o njemu, nosila rukavice i masku za lice, ali završila je kao pacijentkinja s kovid-19 na intenzivnoj nezi u Zenici, rekao je Zekić.

- Video sam je kako je sama ušla u bolnicu. Izdaleka. Sa zaštitnim maskama koje su prekrivale naša lica. Iskreno, verovao sam da će se izvući - rekao je Zekić.

Poslednjih meseci sve su glasniji oni koji ne veruju u korona virus, konstatuje ovaj list, navodeći da je "broj potvrđenih slučajeva virusa porastao u maloj, siromašnoj balkanskoj naciji od 3,5 miliona stanovnika".

Nekoliko nedavnih istraživanja medijskog sadržaja povezanog s korona virusom u Bosni i Hercegovini, koje je proveo "Mediacentar" Sarajevo, zaključilo je da u komentarima u vezi sa pandemijom dominiraju "uvredljive i omalovažavajuće" primedbe, prenosi Avaz.ba.

- Sada plaćamo cenu godinama zanemarivanja našeg obrazovnog i političkog sistema - rekla je Elvira Jukić-Mujkić, glavna urednica časopisa "Media.ba".

Konferencija u BiH koju je sponzorirala Evropska unija okupila je osobe koje proveravaju činjenice, novinare i stručnjake s Balkana i EU kako bi razgovarali o dezinformacijama tokom pandemije.

- Iako druge zemlje širom sveta takođe imaju otvorene kontingente teoretičara zavere za korona virus, glasovi onih koji poriču virus mogu odjeknuti dalje u BiH, zemlji koja nosi ekonomske, političke i socijalne ožiljke od rata 1992-1995 - navodi "Daily Mail".

Pandemija u BiH razotkrila je brojne probleme u BiH, uključujući veliki nedostatak lekara i medicinskih sestara i raširenu javnu korupciju. Brojni ugledni javni i vladini zvaničnici pod istragom su zbog sumnje da su počinili nepravilnosti u nabavci preko potrebne medicinske opreme.

Video: Tramp napustio bolnicu, provozao se i veselo pozdravio okupljene pristalice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LakijemalonervozanRS

    5. oktobar 2020 | 16:53

    Nacija??? Koliko ja znam u BiH imamo više nacija, dominiraju srbi, hrvati i bošnjaci.... Bosanska nacija ne postoji a ako nastave insistirati njoj i prevoditi ostale narode u izmišljenu naciju onda neće postojati ni BiH!

  • Bora

    5. oktobar 2020 | 18:43

    A kod nas nesto kao bolje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA