≫ 

Marina, humana hraniteljka iznemoglih baka, uhapšena u akciji "Biser": Čitav grad u šoku

Banjalučanka Marina Janjić godinama je poznata kao izuzetno humana žena, koja je u svom domu, u sklopu programa hraniteljstva, desetinama iznemoglih baka pomogla da dostojanstveno prožive poslednje godine

  • 0
Banjaluka, akcija Biser, hapšenje, droga Foto: ATV

U policijskoj akciji Biser, koja je jutros sprovedena na području Banjalukepolicija je privela više osoba, među kojima i ženu koja je, kako se navodi, vodila ilegalan starački dom, u kojem je pronađeno 16 osoba starije životne dobi. Kako prenose lokalni mediji, uhapšena je Marina Janjić, žena koja je godinama poznata kao hraniteljka iznemoglih baka.

Vest o hapšenju Janjićeve zbog, kako je navedeno, krivičnog dela “neovlašćeno bavljenje određenim zanimanjem”, odnosno zato što je osumnjičena da je držala ilegalni starački dom, u kojem je pronađeno 16 starih ljudi, šokirao je mnoge. Šta je cela istina i da li je ova žena zaista prekršila zakon, pokazaće istraga.

Kako su mediji ranije pisali, Marina Janjić je bake negovala u svom domu uz podršku Centra za socijalni rad. Mada su mnogi govorili da Marina ima “mali starački dom”, to ustvari nije bio dom, nego kućna nega, odnosno hraniteljstvo starijih ljudi u sklopu porodice. Neki Banjalučani su je čak zvali “zlatna Marina” ili “negovateljica zlatnih ruku”, piše Srpskainfo.

Ovim poslom Marina se bavila od 2007. godine. Od ranije je imala iskustvo sa svojom majkom, kojoj je takođe bila potrebna nega. Kako je bila samohrana majka bez posla, a imala je svoju kuću u naselju Lazarevo, Marina je ponudila saradnju Centru za socijalni rad. S obzirom na to da su u Marininoj kući bake imale gotovo idealne uslove za udobnu i bezbednu starost, mnogi Banjalučani su želeli da svoju majku ili baku smeste baš kod nje.

Međutim, mesta je bilo malo, pa je, kako je sama hraniteljica tada posvedočila novinarima, u njenoj kući istovremeno boravilo od četiri do najviše sedam baka.

- Trudim se da se osećaju sigurno i zaštićeno, kao u porodici. Noću spavam na kauču u kuhinji, pratim šta se dešava u njihovim sobama, osluškujem kako dišu i uvek sam tu ako im nešto zatreba. Niko ne zna šta će dočekati i kako će skončati, dok smo zdravi i u snazi ne razmišljamo o tome. Ja znam kako je to i volela bih da i sama provedem starost u hraniteljskoj porodici – rekla je Marina Janjić 2012. godine novinarima EuroBlica.

Video: Gledate i znate da se neki od njih neće vratiti: Emotivne ispovesti negovatelja iz staračkih domova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA