≫ 

U Hrvatskoj još jedan pakleni dan: Oboren crni rekord od juče

Ministar zdravlja ne isključuje mogućnost da narednih dana bude i 1.000 novozaraženih za 24 sata

  • 6
Hrvatska, Koronavirus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Korona virus ne posustaje u Hrvatskoj, a danas je oboren crni rekord od juče - sa 793 novoobolelih za 24 sata.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 3.562. Među njima je 439 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata.

Preminulo je 10 osoba, što je najviši broj smrtnih slučajeva u jednom danu.

U Zagrebu je danas zabeleženo čak 217 novih slučajeva, šest više nego juče.

Od 25. februara 2020., kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabeleženo 22.534 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 344 preminulo, ukupno se oporavilo 18.628 osoba od toga 431 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 17.805 osoba.

Do danas je ukupno testirano 379.379 osoba, od toga 6.696 u poslednja 24 sata.

Da podsetimo, Hrvatska je juče postavila novi crni rekord, sa 748 novozaraženih, najviše od početka pandemije.

Moguće i 1.000 novozaraženih na dan

Ministar zdravstva Vili Beroš u RTL-u je juče komentarisao rekordan broj zaraženih Kovidom-19 te kazao da se situacija smatra zabrinjavajućom.

- Najveći dnevni porast od početka epidemije u Hrvatskoj je zabrinjavajući. Međutim, nije iznenađujući. Okolnosti u proteklih mesec dana kao i okolnosti u Evropi i svetu ukazuju da svugde raste broj novozaraženih, a tako i u Hrvatskoj - kazao je i dodao da smo svedoci da su veća okupljanja ljudi u poslednjih mesec dana "generalisala neka žarišta" koja su uzrokovala ovakav porast.

Naglasio je i da osim tih okolnosti i hladnije vreme i činjenica da smo više u unutrašnjim prostorima je uticalo na porast broja zaraženih.

- Moguće je da će u sledećim danima biti još povećan broj novozaraženih. Međutim, posebno je važno da shvatimo da treba da se ponašamo odgovorno, samodisciplinovano i ozbiljno te da poštujemo mere koje smo preporučili - kazao je.

Rekao je da se ne može isključiti mogućnost da će imati i 1.000 novozaraženih na dan. I zbog toga je apelovao na sve da se ponašaju odgovorno.

- Ako se budemo tako ponašali brojke nužno ne moraju da rastu - kazao je.

- No, ako budemo neodgovorni, ako ćemo se i dalje družiti, ako dozvolimo širenje virusa, onda je izvesno da će brojke i dalje rasti - kazao je.

Rekao je da nove mere regulišu okupljanja i nošenje maski.

- Verujem da će one, ako ih budemo poštovali, uzrokovati smanjenje novozaraženih. No, to nije moguće predvideti. Potreban nam je period od dve, dve i po do tri nedelje da bismo sagledali potpuni učinak ovih mera - kazao je Beroš za RTL.

Video: Kon:U Srbiji se pogoršava epidemiološka situacija, posebno u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA