≫ 

Neverovatna priča porodice iz Rožaja: Od 12 dece čak devet lekara, i pacijenti ih mešaju

Najmlađi član brojne familije učenik je trećeg razreda Srednje medicinske škole, a takođe namerava da upiše medicinu

  • 14
Porodica Rožaje, lekari Foto: Privatna arhiva/Dan

Porodice Remza, Mirsada i Reha Honsića, braće iz rožajskog sela Honsići iznedrile su četiri lekara i tri stomatologa. A još troje njihove dece će se okititi doktoratskim diplomama u najskorijoj budućnosti, piše list Dan.

- Mi smo deca od tri rođena brata koji su odrastali u Honsićima i svi imaju po četvoro dece od kojih su šestoro postali lekari, a još troje će to uskoro postati - kaže dr Alida Honsić.

Diplome doktora medicine već su stekli Alida, Elvisa i Elza, a među njima je i njihova snaja Azra Kajević Honsić. Alida Honsić, koja je zaposlena u rožajskom Domu zdravlja, ističe da imaju i tri diplomirana stomatologa i to Jasmina, Lejlu i Selviju. Jasmin je već zasnovao radni odnos dok Lejla i Selvija odrađuju pripravnički staž. Alida dodaje da medicinu studiraju budući lekari iz porodice Honsić Almir, Almira i Šejla.

- Ovako nešto sigurno je nezabeleženo i smatram da ova vrednost teško da može još negde da postoji. Osim doktorskih zvanja, imamo još intelektualaca u porodici. Moja rođena sestra Anida je diplomirani psiholog, a jedan brat od strica studira pravne nauke – s ponosom ističe Alida.

Naglašava da su se svi potomci Remza, Mirsada i Reha odlučili da studiraju, dok je najmlađi član njihove brojne familije učenik trećeg razreda Srednje medicinske škole, a takođe namerava da upiše medicinu.

- Neki od nas su završili gimnaziju u Rožajama, a drugi Srednju medicinsku školu u Beranama, ali svi smo tokom školovanja bili lučonoše i uzorni učenici. Studije smo pohađali na državnom fakultetu u Podgorici – naglašava Alida.

Ističe i da njena sestra od strica radi kao lekar u Domu zdravlja i da često dolazi do nesvakidašnjih situacija kada ih pacijenti mešaju tvrdeći da su im obe izabrane lekarke.

- Dešava se da pacijenti moje sestre od strica dođu u moju ordinaciju i ispričaju svoju istoriju bolesti, a kada shvate da ih ne razumem oni mi govore kako su već bili kod mene. Tada im objasnim da su oni pacijenti moje sestre – kaže Alida.

Kaže da je Jasmin prvi upisao medicinu, a da su potom svi krenuli njegovim stopama.

- Najveći uzor nam je bio doktor Abdulah Kalač, čija je majka bila član naše porodice. Lično sam imala inspiraciju da se bavim medicinom i kroz poslove mojih roditelja, koji rade u Domu zdravlja – naglašava Alida, koja uporedo radi i kao profesor u Srednjoj medicinskoj školi u Rožajama.

Ona ističe da će joj pokojni ujak biti uzor i pri odabiru specijalizacije jer planira da, kao i čuveni dr Abdulah zvani Baćko, specijalizira ginekologiju.

- Za ovakav uspeh najviše smo zahvalni našim roditeljima koji su se veoma potrudili da nas školuju i pokažu nam put ka uspehu. Ništa nije bilo lako ni nama, ni našim roditeljima, ali uspeli smo da ostvarimo i naše i njihove ciljeve – s ponosom ističe Alida.

- Sva njihova deca nisu imala drugih ocena osim petica i znao sam da su ogroman potencijal. Mislim da ovakav uspeh nije zabeležen nigde, jer imati iz jedne familije i to u jednoj generaciji čak devet lekara zaista je zadivljujuće i značajno ne samo za Rožaje već i za Crnu Goru. Radi se o veoma kvalitetnim studentima koji su pritom vaspitani i uljudni intelektualci – rekao je dr Kajević.

Video: Lekari jesu superheroji ali svoju posvećenost podigli su na novi nivo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    15. oktobar 2020 | 22:55

    На ову породицу треба цела Србија да се угледа. Три рођена брата имају по четворо деце, сви школовани (лекари) и сви лепо васпитани. Шта рећи, СВАКА ЧАСТ

  • Gordana

    15. oktobar 2020 | 22:03

    Bravo deco, svaka cast vasim roditeljima i vama.

  • Joka

    15. oktobar 2020 | 22:15

    Bravo za tekst, pišite o dobroj i vaspitan oj deci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA