Fond zdravstvenog osiguranja RS oštetili za skoro 890.000 evra, podnet izveštaj protiv dve osobe

Njih dvojica se sumnjiče da su krivična dela počinili tako što su, kao saizvršioci u periodu od 2015. do 2019. godine, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu direktora privrednog društva iz Zvornika da im proda poslovni prostor u vlasništvu tog društva u Trebinju

  • 0
100 evra, pare, evri Foto: Shutterstock

Protiv S. Đ. i S. Š, te preduzeća "Respekt plus" iz Banjaluke podnet je izveštaj tužilaštvu zbog sumnje da su raznim malverzacijama oštetili Fond zdravstvenog osigranja RS za 1,75 miliona maraka, odnosno skoro 890.000 evra, otkriva Srpskainfo.

Osim Fonda, oštetili su i preduzeće iz Zvornika za još oko 865.000 maraka (442.000 evra).

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS potvrdili su za Srpskainfo, navodeći inicijale,  da su protiv pomenutih osoba podneli izveštaje zbog sumnje da su počinili prevaru, falisifkovanje isprava i pranje novca.

Izveštaj banjalučkom tužilaštvu protiv S. Đ. i S. Š. podneli su pripadnici Uprave kriminalističke policije.

Njih dvojica se sumnjiče da su krivična dela počinili tako što su, kao saizvršioci u periodu od 2015. do 2019. godine, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu direktora privrednog društva iz Zvornika da im proda poslovni prostor u vlasništvu tog društva u Trebinju.

- Zatim i da omogući upis vlasništva na tom prostoru na ime S. Š. iako navedeni poslovni prostor nisu platili. Nakon toga su taj isti prostor prodali Fondu zdravstvenog osiguranja RS, a notaru koji je overio Ugovor o navedenoj kupoprodaji su naknadno priložili falsifikovanu potvrdu da su platili ranijem vlasniku, privrednom društvu iz Zvornika - pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

Ova potvrda je bila uslov punovažnosti ugovora zaključenog sa Fondom zadravstvenog osiguranja RS, da bi upotrebom navedenog ugovora pokrenuli sudske postupke po osnovu kojih su sa računa Fonda zdravstvenog osiguranja RS na račun S. Š. naplatili 1.755.238 maraka, a istim dalje raspolagali.

- Osumnjičeni su na ovaj način oštetili privredno društvo iz Zvornika za iznos od 865.252 KM i Fond zdravstvenog osiguranja RS za iznos od 1.755.238,63 KM, a pribavili protivpravnu imovinsku korist firmi i drugoprijavljenom - pojasnili su u policiji.

Izvor Srpskainfo je pojasnio da su oni pokrenuli sudske postupke i naplatili 1,75 mliona maraka koje su uplaćene na račun S. Š.

Zatim su sa tog računa S. Đ. i S. Š. na osnovu više fiktivnih ugovora o pozajmicama vršili transakije sa navedenim novčanim iznosom, kojima su na kraju obavili prenos 1.265.000 miliona maraka sa računa S. Đ. na račun firme „Respekt plus“, a čiji je on i osnivač i vlasnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA