• 0

Dva puta mu stigao pozitivan nalaz, pa javili da je ipak negativan: Jedva prešao granicu sa Srbijom

, Telegraf

Iako nije zaražen i imao je potvrdu da je negativan na kovid-19, na granici sa Srbijom satima je čekao kako bi granični policajci proverili da li je zaista negativan jer je njima u sistemu pisalo da bi on trebalo da bude u izolaciji

  • 0
Laboratorija test koronavirus ampule rukavice

Foto: Tanjug/AP

Muškarac iz Vukovara dva puta je dobio pozitivan nalaz testa na korona virus, a svega nekoliko sati nakon drugog pozitivnog testa epidemiolozi su mu javili da je ipak negativan. Iako nije zaražen i imao je potvrdu da je negativan na kovid-19, na granici sa Srbijom satima je čekao kako bi granični policajci proverili da li je zaista negativan jer je njima u sistemu pisalo da bi on trebalo da bude u izolaciji.

- Ja pretežno radim u inostranstvu, sad sam u Srbiji. Sva sreća da sam juče dobio negativan nalaz, ali sam na granici jedva nekako prošao. Dobro da nisam završio u zatvoru - kaže Dalibor Anđelković iz Vukovara za Dnevnik.hr kog su nakon dva pozitivna testa nazvali epidemiolozi i rekli mu da je – ipak negativan.

Vukovarac koji radi za firmu koja se bavi montiranjem stolarije ispričao je da se 22. oktobra, kako bi mogao da ide da radi u Beograd, zajedno sa svojih pet kolega s posla na korona virus testirao u Slavonskom Brodu. Kako su nalaze tog testiranja dobili prekasno da bi stigli da odu na put, taj im je posao propao.

Novi test zbog puta u Nemačku

Dva dana kasnije dogovarao se posao u Berlinu, pa su se ponovno morali testirati jer za ulazak u Nemačku moraju imati negativan test na korona virus. Njih šestorica su se testirala u KBC-u Osijek, a nalazi su pokazali da ih je petoro pozitivno, a jedan je negativan na kovid-19 infekciju.

- Nisam tome verovao jer nikakve simptome nemam i ne mogu se u dva dana zaraziti, ali ajde dobro. Nazovem bolnicu u Osijeku i doktorka mi kaže da se možemo ponovno testirati. Nas četvorica smo došli automobilom do bolnice i ujutro nas zovu da smo pozitivni. U međuvremenu me zovu epidemiolozi iz Vukovara da smo u izolaciji ja i moja porodica. Ja 10, oni 14 dana. A nakon par sati iz laboratorije u Osijeku zovu i kažu: "Imate grešku, vi ste svi negativni". I pošalju mi na mail da sam negativan - govori Anđelković i dodaje da se ponovljeno testiranje odradilo 26. oktobra, a u međuvremenu je i posao u Berlinu propao.

Drama na granici

Kako je na kraju dobio negativan nalaz, Dalibor Anđelković trebalo je da ide da radi u Novi Sad, prema kom je krenuo u sredu, a na granici sa Srbijom je bilo problema.

- U Erdutu na granici mi policija kaže da sam u crvenom i da sam zaražen. Ja im kažem da imam papir da sam negativan. Sedio sam dva sata na granici i nekako ih nagovorio da me puste kući - priča Anđelković.

- Hteli su kući valjda da me voze maricom, pa su rekli: "Idite autom kući i policija će vas tamo čekati". Kod kuće su mi moji rekli da policija već neko vreme kruži i čeka me - kaže i nastavlja da su mu policajci, kada je s granice stigao kući u Vukovar, rekli da je počinio krivično delo, iako im je ponavljao da ima negativan nalaz i da ne treba da bude u izolaciji.

Nakon nekog vremena javili su mu se iz policije i potvrdili da više nije evidentiran kao pozitivan na kovid i da može neometano napustiti zemlju.

- Ja sam izludeo, to je bilo katastrofa - zaključio je ovaj Vukovarac.

Objašnjenje iz KBC-a

Slučaj je za Dnevnik.hr komentarisao i voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju KBC-a Osijek Domagoj Drenjančević koji je objasnio zašto u nekim slučajevima nalaz testiranja bude lažno pozitivan.

Podseća da "RT-PCR testovi u Velikoj Britaniji imaju analitičku osetljivost i specifičnost veću od 95 %, ali ne postoji niti jedan test za koji se može tvrditi da je baš on zlatni standard".

Drenjančević objašnjava i da se testovi "često ispituju u idealnim uslovima s bolničkim uzorcima koji sadrže veća virusna opterećenja (koncentracije) od onih kod asimptomatskih pojedinaca koji žive u zajednici".

Upravo zbog toga se, ističe lekar, rezultati testiranja u stvarnom svetu mogu bitno razlikovati od njegove deklarisane analitičke osetljivosti i specifičnosti, "koja u osnovi odstupa u promilima ili manje".

Video: U zagrebačkoj Areni u toku su pripreme za prihvat obolelih od korona virusa

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima