≫ 

Sahrana Amfilohija u nedelju, patrijarh Irinej služi liturgiju

Mitropolit će biti sahranjen u Podgorici u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja

  • 27
Mitropolit Amfilohije

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u nedelju 1. novembra u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

- Blaženopočivši Mitropolit će danas u toku dana biti prenet na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će sutradan, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u 9 časova biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija. Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu gde će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici - navodi se u saopštenju MCP.

Kako dalje navode, zemni ostaci biće u Hramu sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih Crkava.

- Nakon Liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života - ističe se u saopštenju.

Sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod će u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru.

- U danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a verni narod će moći u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu - navodi se u saopštenju.

Iz crkve poručuju da od državnih organa očekuju doprinos kako bi se dostojno ispratio "jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog sveta".

- Svesni celokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe. Neka je večan spomen našem vladici i arhipastiru - saopšteno je iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Video: Građani, vernici i zaposleni u KBC ispratili su danas posmrtne ostatke mitropolita Amfilohija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZVEZDA

    30. oktobar 2020 | 13:34

    Zagrli nam gore našeg voljenog i ne prežaljenog PATRIJARHA PAVLA. 😞

  • Lazar

    30. oktobar 2020 | 12:33

    Dolazimo iz Šumadije litijama na sahranu

  • Svetosavski pokret

    30. oktobar 2020 | 12:32

    Dolazimo litijama iz Republike Srpske i Hercegovine na sahranu...VEČNAJ PAMJA🛐🕊️☦️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA