≫ 

Uzalud apeli Mitropolije: Sveštenstvo i vernici u Podgorici ne poštuju mere protiv širenja korone

Mitropolija crnogorsko-primorska je više puta pozivala građane da poštuju mere

  • 6
Mitropolit Amfilohije Foto: Tanjug/AP

Mere Nacionalnog koordinacionog tela u borbi protiv pandemije korona virusa masovno su kršene i drugi dan nakon smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Nakon što su kršene i u Kliničkom centru Crne Gore i u Cetinjskom manastiru, opet su kršene na Cetinju, a potom i u Podgorici, u Hramu Hristovog Vaskrsenja, kao i ispred hrama.

Mitropolija crnogorsko primorska je više puta pozivala građane da poštuju mere.

- Svesni celokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni mitropolit uživao, još jednom apelujemo na sve učesnike ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera, da nose maske i drže distancu. U cilju obezbeđivanja što veće zaštite nabavljeno je 5.000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podeljene onima koji ne budu istu imali - saopšteno je iz koordinacionog tela, prenose Vijesti.

Mandatar Zdravko Krivokapić pričešćuje se istom kašičicom kao i vernici pre njega, prenose mediji. Predsednik Skupštine Aleksa Bečić prilazi kovčegu mitropolita Amfilohija i naslanja čelo na ruku. Lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević i poslanik Marko Milačić nisu nosili maske.

Mediji su juče ispred Hrama zabeležili da se na ulazu u Hram dele maske i da sveštenici dezinfikuju ruke onima koji ulaze. Međutim, u hramu, deo građana, ali i veći deo sveštenstva ne nosi maske.

Apeli sveštenstva

Sveštenstvo je više puta uputilo poziv građanima da "u miru i redu pristupe mitropolitu"... da se od kovčega, osim članova porodice, svi poklone udaljeni metar od kovčega. Međutim, uprkos tome su građani i dalje prilazili otvorenom kovčegu i ljubili telo.

Nacionalno koordinaciono telo oglasilo se povodom smrti mitropolita Amfilohija, i uputilo izraze saučešća sveštenstvu, monaštvu i vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Uvažavajući tradiciju i običaje, ali i sveprisutnu opasnost od korona virusa, pozivamo građane da se pridržavaju epidemioloških mera kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje i živote svojih najbližih - kaže se u saopštenju.

Doktorka tražila da se kovčeg zatvori

Kako dodaju, sva masovna okupljanja u prethodnom periodu su pokazala rizike i opasnosti, a posledice oseća celo društvo. Mediji su objavili da je doktorka Kliničkog centra Crne Gore Nevenka Pavličić pisala predsedniku koordinacionog tela Milutinu Simoviću i tražila da izda nalog da se zatvori kovčeg preminulog mitropolita Amfilohija, jer je prema njenim rečima ovaj obred gde hiljade ljudi ljubi telo Amfilohija leglo zaraze. Ona je u svom obraćanju navela da svako treba da se sahranjuje po jednakim pravilima.

Prema važećim naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), okupljanje na otvorenim javnim mestima ograničeno je na najviše 40 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra. Zabranjena su i primanja saučešća, a sahrane se, prema važećim naredbama, obavljaju isključivo u užem krugu porodice.

Video: Hiljade vernika okupilo se ispred hrama da dočeka zemne ostatke mitropolita Amfilohija

Video: Građani se u mimohodu opraštaju od mitropolita Amfilohija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlica

    1. novembar 2020 | 09:02

    Niko se nece zaraziti.Bog,sv.Vasilije I nas djedo ce zastiti sve vernike.Pocivaj u miru nas djede.

  • Cc

    1. novembar 2020 | 07:35

    Mogli su bar maske da nose

  • Amin

    1. novembar 2020 | 13:53

    Milost ga bila,Bog je veliki i sve ce biti kako samo On kaze...nikakve doktorke,nikakav Milo...i da bude Korone jednom se mora umreti..zarazio bi se narod na bilo kakvom skupu,na pijaci dok ceka bus,na poslu,bilo gde...cuva nas nas dragi Mitropolit sa neba!!🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA