≫ 

Amerikanac zakupio kuću u Zagrebu, pa tamo držao autističnog brata u lancima: Hranio ga otpacima

Komšinica je u dvorištu kuće videla visokog, neuhranjenog muškarca kako zavezanih ruku i s lancima na nogama puzi do smeća i pokušava da pojede otpatke hrane, pa pozvala policiju

  • 2
Rob Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Prizor koji su ugledali zagrebački policajci 14. avgusta ove godine u kući u zapadnom delu Zagreba, a nakon dojave komšija o mogućem krivičnom delu, pamtiće dok žive. Toga dana policiju je nazvala jedna komšinica rekavši da je u dvorištu obližnje kuće videla visokog neuhranjenog muškarca kako zavezanih ruku i s lancima na nogama doslovce puzi do smeća i da pokušava da pojede otpatke hrane. Došavši na tu adresu, policajci su pokucali na vrata, a otvorio im je 38-godišnji američki državljanin s trajnim boravištem u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Na pitanje o onome što je komšinica prijavila, muškarac je odmahnuo glavom rekavši: "Sam sam u kući", a na pitanje mogu li da uđu u kuću i provere, rekao im je ne. S obzirom na to da nisu imali nalog za pretres, policajci su nakratko otišli, ali čim su proverili podatke koje im je Amerikanac dao o sebi, utvrdili su da je on staratelj starijem bratu koji ima autizam i koji je s njim došao iz SAD-a. "Brat mi je u Americi", odgovorio je policajcima kad su mu ponovo pokucali na vrata, ali uz odgovarajući nalog.

Zaključan toalet jer je prljav

Policija je pregledala sve prostorije osim toaleta koji je bio zaključan. Amerikanac je počeo da negoduje da je toalet prljav i da bi ga očistio pre nego što im ga pokaže, ali policijsko strpljenje se smanjivalo. Zatražili su ključ i otvorili vrata. Pred njima je bio sklupčan muškarac u jako lošem stranju, neuhranjen, kost i koža. S njim nije moglo da se komunicira, proizvodio je tužne zvukove. Ruke su mu bile vezane na leđima plastičnim vezicama, a oko nogu je imao policijske lisice.

Bio je to, ispostavilo se, stariji brat s autizmom, kog je po svemu sudeći, duže vreme držao vezanog kao psa i ostavljao ga bez hrane kad bi odlazio od kuće. To je trajalo, zaključila je policija, najmanje od februara ove godine kada je 38-godišnjak unajmio kuću u zapadnom delu grada, a možda i puno pre jer se u Hrvatsku doselio pre četiri godine.

Vlasnik kuće u šoku

Vlasnik kuće ostao je zapanjen iskustvom s podstanarima koje je primio u kuću 28. februara ove godine.

- Bio sam na moru kad me policija u avgustu nazvala pa sam ih pitao u šali jesam li gde prošao kroz crveno čim me traže. Rekli su mi da im nije do šale jer da mi je jedan podstanar u zatvoru, a drugi bio zavezan za WC šolju i da ima jedva 30 kilograma.

I da se za sve saznalo pošto su komšije videle da mladić vezanih ruku, puzeći ide po dvorištu i kopa po kanti za smeće, valjda tražeći hranu. Ne mogu da verujem da je sve to istina, a najužasnije od svega mi je saznanje da je brat bratu u mom dvorištu kopao grob - kaže za Jutarnji vlasnik kuće u čijem je dvorištu bila metar duboka rupa veličine 160x70 cm. Uviđaj na mestu užasa trajao je danima, a kako je još ispričao stanodavac američke braće, malo pre odlaska na godišnji podstanarima je pokosio travu, podrezao grane na drveću u dvorištu.

Rekao mi je da kopa da bi sadio papriku

- Tad sam uočio rupu. Bila je duboka nekih 20 cm i dugačka nešto više od metra. Uzrujao sam se kako može da kopa, a da ne pita, pa je rekao da planira da sadi papriku. Prešao sam preko toga, a na kraju je ta rupa dosegla i metar. Nisam ni slutio da će jedan običan oglas, dok sam tražio podstanare, otići u tom smeru. Došao je da vidi kuću s devojkom koja je rekla da je koleginica s posla jer on nije govorio hrvatski. Kod javnog beležnika sam s njim i bratom sklopio ugovor i prijavio ih. Posle smo razgovarali i rekao mi je da je penzionisani vojnik, da je devet godina proveo u vojsci, da ima dobru penziju i da je u Hrvatskoj jer je jeftin život i da se stara o bratu - govori vlasnik kuće koji je drugog podstanara video samo jednom.

U kući je nakon svega ostao darmar. Hrpa odeće koju braća treba da preuzmu, ali i venčani list prema kojem je mlađi brat 2010. stupio u brak s jednom Hrvaticom. Komšije s kojima su mediji razgovarali šokirane su otkrićem, ali i ogorčene jer su prolaznici, koji su tog 14. avgusta oko 10 sati išle frekventnom ulicom s pogledom na dvorište u kom puzi mladić, samo produžili dalje. Sve dok nije naišla jedna komšinica.

Sportski, utreniran tip sa anđeoskim licem

- Taj čovek je bio sportski tip, utreniran, losanđeleski naglasak, imao je anđeosko lice i dobro se oblačio. A brata mu nikad nismo videli osim u nekoliko navrata u dvorištu. Ostali smo iznenađeni jer nismo ništa naslućivali - zaključila je komšinica.

Starijem bratu osigurano je zdravstveno osiguranje u jednoj hrvatskoj ustanovi, ali kako pišu mediji, uskoro bi mogao biti poslat nazad u SAD jer navodno od svoje zemlje dobija i pomoć koju je dosad primao njegov brat. Šta je osumnjičeni prethodne četiri godine radio u Hrvatskoj, još je misterija, ali, po svemu sudeći, bavio se raznim poslovima, kako bi se ukazala koja prilika. Navodno je jedno vreme radio kao profesor engleskog, odnosno kao "nejtiv spiker", u privatnoj školi stranih jezika i u jednoj firmi za promociju.

Porodično nasilje i oduzimanje slobode

Osumnjičeni Amerikanac (38), čiji identitet se ne navodi zbog zaštite identiteta žrtve, prijavljen je zbog krivičnih dela porodičnog nasilja i protivpravnog oduzimanja slobode se, prema informacijama medija, nalazi u zatvoru u Remetincu do okončanja postupka.

Video: Potresne scene: Deca vezana za radijatore i nameštaj u zavodu Pazarić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA