Sofija blokirala Skoplje: Traži da priznaju da "makedonski jezik i identitet imaju bugarsko poreklo"

Bugarske vlasti zahtevaju da makedonske vlasti priznaju da makedonski jezik i identitet imaju bugarsko poreklo

  • 21
Severna Makedonija, zastava Severna Makedonija, zastava / Foto: Pixabay

Bugarska je obavestila Evropsku komisiju da ne može da prihvati predloženi pregovaracki okvir za Severnu Makedoniju za članstvo u EU, jer ne pruža potrebne garancije za ispunjavanje uslova koje je postavila ta zemlja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Sofiji.

U saopštenju se ukazuje da deklaracija Evropskog saveta nije pravno obavezujući instrument i ne pruža pravne garancije koje zahteva Bugarska.

Bugarska protest Foto: Tanjug/AP

Sofija, međutim, veruje da se uprkos kratkim rokovima može doći do rešenja, prenosi makedonski portal Plus info.

- Bugarska zahvaljuje nemačkom predsedavanju Savetu EU i komesaru za proširenje Oliveru Varheiju na konstruktivnom pristupu i svakodnevnom zajednickom radu u potrazi za rešenjem koje je i dalje moguće uprkos kratkim rokovima - navodi se u saopštenju.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila je ranije da Bugarska još ne može da odobri pristupne pregovore sa Skopljem jer, kako je navela, Severna Makedonija ne sprovodi odredbe sporazuma o dobrosusedskim odnosima i prijateljstvu između Skoplje i Sofije, potpisan 1. avgusta 2017. godine.

Sofija je pre dva meseca poslala memorandum zemljama članicama EU u kome je zahtevala da u pregovarački okvir sa Severnom Makedonijom budu i sporna pitanja između Skoplja i Sofije.

Bugarske vlasti zahtevaju da se makedonski jezik u zvaničnim dokumentima EU obeležava kao zvanični jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da makedonski vlasti priznaju da makedonski jezik i identitet imaju bugarsko poreklo.

Severna Makedonija je u martu ove godine dobila zeleno svetlo za početak pregovora sa EU.

Predviđeno je da ta zemlja počne pristupne pregovore do kraja 2020. godine.

Dimitrov: Identitet i jezik, najsvetija pitanja za Makedonce

Niko ne može da kaže makedonskom narodu ko je i kojim jezikom govori prema međunarodnom i evropskom pravu, izjavio je zamenik premiera Severne Makedonije zadužen za evropske integracije Nikola Dimitrov.

Skoplje, Makedonija, bicikl, čovek Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Komentarišući odluku Bugarske da blokira pristupne pregovore Severne Makedonije sa EU, Dimitrov je rekao da se nijedna vlada "za sedam meseci, sedam godina ili 700 godina" neće saglasiti da makedonski jezik i identitet budu predmet rasprave.

- Ključno je da Bugarska nas prihvati onakve kakvi smo jer bi to u velkoj meri pomoglo negovanju prijateljskih odnosa naših zemalja - rekao je Dimitrov, ističući da su jezik i identitet najsvetija pitanja za Makedonce.

Rekao je da pravo Severne Makedonije na samoodređenje mora da se razume, prenosi MIA.

- Tražimo osnovno poštovanje, tražimo da poštuju naše dostojanstvo jer imamo zajedničku istoriju, ali bismo voleli da imamo i zajedničku evropsku budućnost - zaključio je Dimitrov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ћук

    7. novembar 2020 | 02:08

    Лепо је рекао Дачић-нај већа наша грешка је што смо признали независност Македоније... паметном довољно...

  • Мила

    7. novembar 2020 | 07:24

    Како бугарско порекло? Зар Северни Македонци нису директни потомци Александра Великог па самим тим и причају језиком којим се и сам Александар служио?

  • Raska

    7. novembar 2020 | 07:43

    Ako,ako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA