≫ 

Godišnjica Mitrovdanskih bitaka: U Nevesinju otkrivena bista komandantu Novici Gušiću

Gušić je umro u martu ove godine

  • 0
Nevesinje panorama grada Printskrin: Regionalni centar Trebinje/birovladars

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je danas u Nevesinju otkrivanju biste komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću.

Otkrivanje biste upriličeno je povodom obeležavanja 28, odnosno 26 godina, od mitrovdanskih bitaka, koje predstavljaju simbol odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Spomenik u prirodnoj veličini postavljen je na ulaz u bivšu kasarnu “Nevesinjska puška”, a rad je poznatog akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke.

Inicijativu za izgradnju spomen-obeležja pokrenula je opštinska Boračka organizacija, koja je izgradila spomenik zajedno sa opštinom Nevesinje, Elektroprivredom Republike Srpske, Elektro-Hercegovinom, Hidroelektranama na Trebišnjici (HET) i HE “Dabar”.

Osim Dodika, otkrivanju spomenika prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, predsednik BORS-a Milomir Savčić i sin legendarnog komandata Damjan Gušić, sin poginulog borca Aleksandar Zirojević i jedan od komandanata Nevesinjske brigade Ranko Prodanović.

Da podsetimo, Gušić je umro u martu ove godine u Beogradu u 79. godini.

On je bio ratni komandant Nevesinjske brigade i simbol odbrane Nevesinja i Republike Srpske u poslednjem ratu, a njegovi saborci kažu da je njegova odluka bila presudna u junu 1992. kada je stao pred vojsku i narod koji se povlačio iz doline Neretve i na Čobanovom polju kod Nevesinja naredio - nema povlačenja.

- Pukovnik Gušić bio je moj komandant brigade. Ponosan sam i na njega i na brigadu zato što smo izvršili naš ratni zadatak, jer brigada pod njegovom komandom nije izgubila nijedan pedalj teritorije - istakao je Ranko Prodanović, komandant bataljona Nevesinjske brigade.

Novica Gušić je dao, kažu, poslednju komandu: "Braćo Nevesinjci, složite se i ujediniti u odbrani Nevesinja, svi mi ostali smo prolazni, samo je ovo trajno".

Video: Dodik: Ključna reč u našoj istoriji je sloboda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA