≫ 

Ploča u Budvi na kraju pokrivena crnogorskom zastavom: Delegacija Srbije odložila polaganje venaca

Ambasada Srbije je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, a nakon toga je ambasador odmah pozvan na razgovor

  • 21

Ambasada Srbije u Crnoj Gori odložila je polaganje venca na spomen-ploču srpskim oslobodiocima u Budvi, jer Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore nije odobrilo tu aktivnost ocenjujući je neprihvatljivom, smatrajući je kao "grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države" i "istorijski falsifikat".

Kako se navodi u saopštenju, Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obeleži 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila – polaganjem venca na spomen-ploču na ulazu u Stari grad Budvu.

"Na njoj piše: 'Pokoljenja djela sude P. P. Njegoš, na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918, postavlja Opština Budvanska'. Dakle, na ploči koja simbolizuje pobedu, oslobođenje kao univerzalnu vrednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu", ističe se u saopštenju Ambasade.

Kako se navodi, Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

- Ministarsvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat i da shodno tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom - naglašava se u saoštenju.

- Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamerne i netačne, a naročito neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu. Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje, odlažemo planiranu aktivnost polaganja venca - kaže se u saopštenju.

Inače, grupa građana sa crnogorskim zastavama i obeležjima okupila se jutros u Budvi ispred ulaza u Stari grad, kako bi sprečili ambasadora Srbije Vladimira Božovića da položi venac na spomen ploču.

Okupljeni su pevali "Oj, svijetla majska zoro" i pesme o Krstu Popoviću i uzvikivali "Nije ovo Srbija", "Crna Gora neće biti obala srpskog mora".

Skup je završen prekrivanjem ploče zastavom Crne Gore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SaraNS

    11. novembar 2020 | 15:02

    Garantujem da su se nekom od tih što su mahali zastavama deca obrazovala ili lečila po Srbiji. Ljudi, dokle ćemo više sa njima pokušavati na lep način? Zar ne vidite da ne razumeju. Oni žele neku svoju novu istoriju koja neće imati veze sa srpskom, jer ih boli što im je čitava istorija povezana sa Srbijom i Srbima što oni i jesu. Crnogorac je pre sto godina bio isto što su danas Vojvođani, Šumadinci, Beograđani... Ne nacija, nego regionalna pripadnost. To je ono što oni ne žele da prihvate i uporno izmišljaju neke stvari koje se nikada nisu dogodile niti postojale poput crnogorskog jezika koji izmišljen dolaskom DPS-a. Neka sami stvaraju neku svoju istoriju, a što dokaza za nju nemaju, to je samo njihov problem. Što dalje od njih i što oštrije prema njima. Da nije bilo nas, plaže bi im bile puste i u septembru kao što je bilo u julu. To su nezahvalnici i zna se kako se prema njima postupa. Vidite da im ni ova vlast nije nešto naročito drugačija od DPS-a.

  • Tale

    11. novembar 2020 | 14:52

    Milograđani se prestrojili u malograđane, a ubeđen sam da je Srbija puna njihovih rođaka koji nam ovde sole pamet o "dva oka u glavi".

  • ZAC

    11. novembar 2020 | 15:04

    Izgleda da Milo i dalje vlada , iz senke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA