≫ 

Kopao grob za brata, a pričao da kopa da bi sadio paprike: Detalji horora iz kući strave u Zagrebu

Vlasnik kuće u Zagrebu u kojoj je Amerikanac držao brata u lancima kaže da nije znao šta njegov podstanar sprema

  • 1
Rupa, lopata, zemlja, kopanje rupe Foto: Shutterstock

Čitav region i dalje priča o stravičnom slučaju zlostavljanja u Zagrebu, gde je jedan Amerikanac u kući brata držao u lancima i izgladnjivao ga. Vlasnik "kuće strave" kaže da je svog stanara viđao retko, a da je njegovog brata video samo jednom.

- Ja sam tog brata video samo jednom i to na minut-dva. Kucao sam na prozor sobe, a on je odškrinuo ulazna vrata kuće. Rekao sam: ‘Sorry’ i to je bilo to - rekao je za 24sata vlasnik kuće na zagrebačkom Susedgradu u kojoj je Amerikanac (38) vezao i izgladnjivao brata.

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu je protiv Amerikanca podiglo optužnicu zbog sumnji da je bratu ograničio kretanje i da mu je naneo teške povrede uskraćivanjem hrane. Produžen mu je istražni zatvor kako ne bi pobegao ili ponovio delo.

Vlasnik u čijoj su kući živeli kao podstanari kaže da je moguće da su braća bila tamo negde od kraja prošle godine te da je osumnjičeni u februaru ove godine sam tražio da idu kod javnog beležnika radi prijave.

- Hteo je da prijavim njega i brata. Otišli smo kod beležnika, on je imao svoje i bratove dokumente. Pitao sam treba li sad sa njim da idem u policiju, ali je on rekao da će sve sam srediti - govori vlasnik.

Šta se odvijalo iza zatvorenih vrata kućice koju je dao u najam saznao je nakon poziva policije 14. avguta. Jedna od komšinica tad je videla visokog muškarca kako kopa po kanti za smeće i traži hranu. Imao je ruke vezane na leđima i okove na nogama. Bio je užasno mršav i padao je jer su mu noge bile vezane.

Prestravljena, nazvala je policiju. Pre nego što je policajce pustio u kuću Amerikanac je tražio nalog. Ni nakon što su se vratili s nalogom nije želeo odmah da im otvori vrata kupatila u kojoj su pronašli sklupčanog onemoćalog mladića vezanog za WC šolju. Imao je jedva 30-ak kilograma. Reč je o autističnom mladiću čiji je Amerikanac staratelj.

Vlasnik kuće govori da je tamo dolazio retko tek kako bi pokosio travu, podrezao grane i pokupio kiriju. Kako ne govori engleski, a Amerikanac tvrdi da ne govori hrvatski, teško su se sporazumevali.

- Kad je došao da pogleda kuću s njim je bila neka plavokosa devojka. Mislio sam da će oni zajedno tu živeti, ali ona je rekla da će on živeti s bratom o kom brine - kaže vlasnik.

Dodaje da u retkim prilikama kad je dolazio nije ulazio u kuću bez poziva već je boravio u dvorištu i drvenoj baraki čiji ključ podstanari nisu imali. Ostavio im je otvorenu jednu šupu u kojoj je bio alat. Amerikanac je to iskoristio kako bi u dvorištu zaklonjenom od pogleda iskopao rupu duboku gotovo metar i široku 60-ak centimetara.

Komšije su uverene kako je zapravo bratu kopao grob.

- Kad sam ja video da on nešto kopa po dvorištu ta je rupa bila duboka tek desetak centimetara. Rekao je da planira da posadi paprike - otkriva vlasnik.

Pre nego su braća doselila na Susedgrad žijela su kod tadašnje devojke osumnjičenog u centru grada. Komšije kažu da su Amerikanca tamo viđali dve ili tri godine. Autističnog brata videli su samo na prozoru kuće. Prisetili su se i da je visoki, mršavi mladić lani uleteo u obližnji dućan, ukrao čokoladice i pobegao.

- Radnica se jako uplašila i zvala policiju. Sad kad razmišljamo, verujemo da je to bio taj jadni brat i da je bio gladan - kažu komšije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA