Nije ni slutio da će mu se pridružiti u carstvu Nebeskom: Ovako je patrijarh ispratio Amfilohija

Ovo će ostati upamćeno kao jedan od poslednjih govora patrijarha Irineja

  • 5
Patrijarh Irinej sahrana Amfilohija Printskrin: TelegrafTV

Srpska pravoslavna crkva je u manje od mesec dana ostala bez dva velika duhovnika koje je verni narod voleo i poštovao. 

Vernici iz čitave Crne Gore, ali i Srbije su se pre samo 19 dana u Podgorici oprostili od mitropolita Amfilohija. Hiljade i hiljade vernika su u mimohodu odavali poslednju počast mitropolitu satima pre i posle sahrane, na kojoj je govorio i srpski patrijarh Irinej, koji je preminuo jutros. Iako se spekulisalo da se patrijarh zarazio na sahrani mitropolita Amfilohija, procena je da je zaražen ranije, jer je u krugu njegovih najbližih saradnika i pre te sahrane registrovan slučaj zaraze.

Patrijarh Irinej se tog 1. novembra obratio okupljenima ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a taj govor ostaće upamćen kao jedan od njegovih poslednjih govora.

- Sabrali smo se da molitveno ispratimo našeg dragog i uvaženog blagopočivšeg mitropolita Amfilohija. Tamo gde su naši sveti preci, tamo gde ćemo i mi, sada živi, jednog dana biti. Nije nimalo slučajno što je blagopočivšeg mitropolita, njegova duhovna braća i vernici, ispraćaju na ovaj najvažniji i najsvečaniji put u ljudskom životu - rekao je patrijarh.

- Mitropolit Amfilohije se po ustoličenju na tron susreo sa mnogim neslućenim problemima i krajnje teškim stanjem. Susreo se sa narodom otuđenim od vere. Uz pomoć Božiju i velikim trudom i naporom apostolskim krčio korov na njivi Gospodnjoj  - rekao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da je duhovno obnovljena crkva sa Amfilohijem na čelu imala je snagu da se odupre problemima.

- Njegovo će ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji kao ugledne ličnosti. On je u vrhu srpskog bogoslovlja našeg vremena. Kao takav je cenjen i poštovan u celom pravoslavlju - rekao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da je mitropolit otišao u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije u crkvi i narodu.

- Neka je blažen put na koje danas odlazi duša našeg blagopočivšeg mitropolita, velikog čoveka našeg vremena - poručio je patrijarh.

Da podsetimo, patrijarh Irinej preminuo je jutros na VMC Karaburma nakon što mu se pogoršalo stanje.

Informacija o tome da je patrijarh zaražen korona virusom stigla je 4. novembra, a hospitalizovan je 5. novembra na VMC Karaburma.

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra u kliničkom centru u Podgorici.

Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan korona virus, kada je i primljen u KCCG.

Video: Preminuo patrijarh srpski Irinej

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aha

    20. novembar 2020 | 10:51

    Pa tu su se i zarazili...

  • S

    20. novembar 2020 | 14:17

    Nije ni slutio... To sto je neko pop, patrijarh itd ne cini ga vise covekom od nas ostalih, mislim u fizickom tj u materijalnom smisli, ne u duhovnom. Nece ni ovaj ni ijedan drugi virus zaobici nekoga ako se ne cuva zato sto je patrijarh ili pop ili sl, ako neko i veruje da hoce onda je to veliki greh i uzvisivanje sebe. Pokoj dusi nasem patrijarhu ali trebali su da ga cuvaju. Nadam se da nam je ovo za nauk i da se nece praviti opet politicka festa od svega. Ja sam upalila kandilo, molim se za dusi njegovu i mislim da bi on kao skroman covek bio zadovoljan kada bi svi tako uradili bez velike pompe.

  • Covek

    20. novembar 2020 | 11:19

    Nisam pravoslavac, nisam sovinista, nisam nacionalista, ali me je uvek fascinirao nacin na koji se LJUDI u (pogotovo) pravoslavlju proglasavaju svecima, upoznat sam sa tematikom i mislim da je to nesto sto se kosi sa zdravim razumom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA