≫ 

Alarmantni podaci iz Hrvatske: 57 osoba preminulo od korona virusa, od nedelje nove mere na snazi

U Hrvatskoj je u poslednji 24 sata 57 osoba izgubilo bitku sa opasnom bolešću

  • 0
Hrvatska, Koronavirus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeleženo 2.958 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je 57 osoba.

Kako su saopštili iz Nacionalnog štaba, trenutno broj aktivno obolelih iznosi 18.193.

Od juče je testirano 8.321 osoba, a prosečna starost testiranih je 43 godine.

- Na bolničkom lečenju imamo 1.992, 217 je na respiratoru, to je 29 novih pacijenata u odnosu na juče. Juče je u bolnice primljeno 279 osoba. Otpušteno je 186 osoba - naveli su iz kriznog štaba.

Kako je najavljeno, od nedelje će biti na snazi nove mere.

- Zaključili smo iz svih podataka da nismo ostvarili pad, a pad je bitan kako bi se rasteretio bolnički sistem u sklopu celokupnog zdravstvenog sistema. Već desetak dana najavljujemo da ukoliko se ne postigne pad ove sedmice, a do njega očito nije došlo, da će štab razmotriti nove mere. Te mere su danas dogovorene - rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

On je rekao da se od nedelje u ponoć uvodi ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umesto 50 kako je bilo do sada.

- Ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umesto 30, na sahranama može biti prisutno najviše 25 osoba ne 30, saučešće se ne sme izražavati bliskim kontaktom. Ograničenje privatnih svečanosti je na 10 osoba umesto 15, sportska takmičenja mogu se održavati kao do sada samo bez publike ali uz pridržavanje mera. Obustava rada ugostiteljskih objekata, obustava rada kazina i automat klubova, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, obaveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obaveštenje o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu u skladu sa preporukama - rekao je Božinović.

On je istakao i da sve prodavaonice na ulazu moraju jasno da istaknu obaveštenje o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u objektu

- Obaveza za sve prodavaonice, trgovine i tržne centre da za vreme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, a to su sniženja, predpraznične nabavke, preduzmu dodatne mere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog. Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22 sata do 6 sati. Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umetnički programi, bioskopske projekcije, verski obredi, sednice predstavničkih tela uvedena su dodatna ograničenja i broj priustnih osoba ograničava se na veličinu prostora i za svaku osobu mora biti osigurano 4 kvadratna metra površine uz pridržavanje mere - rekao je ministar.

Nove mere biće na snazi do 15. decembra.

Video: Zaseda Krizni štab, moguće nove mere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA