≫ 

"NATO bio ključan za okončanje rata u BiH": Stoltenberg o godišnjici Dejtona

Stoltenberg je podsetio da su NATO snage, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nadgledale njegovo sprovođenje

  • 9
Jens Stoltenberg Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je danas, povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, da je NATO igrao ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih snaga za pregovarački sto i okončanju četverogodišnjeg rata u BiH.

Stoltenberg je podsetio da su NATO snage, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nadgledale njegovo sprovođenje, a da je Alijansa od tog trenutka ostala prisutna na terenu kako bi pomogla u održanju mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

- Pružamo podršku vlastima BiH u reformi bezbednosnih institucija. Jedno od najznačajnijih dostignuća je formiranje jedinstvenih Oružanih snaga - rekao je Stoltenberg, prenosi Klix.ba.

Navodeći da je na kraju rata u BiH bilo više od 400.000 vojnika "gorkom podelom razvrstanih u tri vojske", on je istakao da danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista s jedinstvenim lancem komandovanja, prenosi Tanjug.

- Danas BiH doprinosi bezbednosti sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Avganistanu. To zaista jeste značajno dostignuće. Ono pokazuje šta je moguće kada se teškim pitanjima pristupi ambiciozno i u duhu konsenzusa. Ali nakon 25 godina, još je puno toga ostalo na čemu treba raditi. Ne možemo se i ne smemo vraćati u prošlost - zaključio je Stoltenberg.

Video: Dodik: Hoćemo naš status predviđen Dejtonskim sporazumom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    21. novembar 2020 | 15:18

    NATO je toliko ključan da je i odgovoran za bombardovanje uranijumom i plutonijumom od koga dan danas obolevaju i umiru deca i to na celom Balkanu

  • FANTOM

    21. novembar 2020 | 15:28

    Koju vojsku ima Republika Srpska?U BiH nema zajedničke vojske. Šta ovaj lupeta? Pa ni policija nije zajednička, samo carinska policija zajednička. A što se NATO—a tiče, Srbi dobro znaju koga su oni štitili i učestvovali na toj strani. Ovaj zaboravio koga su bombardovali i ko im je oborio avione a pilote vezao za ulične stubove na mostu na Palama. A tek kad su Srbi oborili nevidljivog ponosa u Buđanovačom ataru dobili smo neprijatelja koji slomi zube na bojnom polju a sad bi da nas mitnim putem baci pod noge i diriguje po svome. E neće da može, ima da iskočite iz sopstvene kože.

  • Paja patak

    21. novembar 2020 | 15:23

    NATO je bio kljucan i za pocetak rata u BiH....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA