≫ 

Hrvatska za vikend uvodi strože mere: Ovo će biti nova pravila

Arena u Zagrebu takođe će biti ponovo aktivirana

  • 0
Zagreb, Hrvatska, koronavirus

Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Nove strože mere koje bi trebalo da pomognu Hrvatskoj da se stabilizuje i smanji broj obolelih i nastradalih od korona virusa, kao i pritisak na zdravstveni sistem, trebalo bi da stupe za vikend na snagu i da tradju do pre Božića.

Kako navodi "Večernji list", detalji nisu još dogovoreni. Radni predlog donosi stroge mere, ali ipak ne znači onakvo zatvaranje kao na proleće kao ni policijski čas, što ni u jednom trenutku nije ni bila opcija u Hrvatskoj. Mere bi najverojatnije u četvrtak trebalo da objavi premijer Andrej Plenković na sednici vlade.

Radiće tržni centri

 

U nacrtu predloga Stožera,  što ne znači da će biti u na kraju i prihvaćen, apostrofirani su kafići i restorani koji bi mogli da budu zatvoreni, ali bi se omogućila dostava hrane.

Ne ide se na zatvaranje manjih uslužnih delatnosti poput frizera, a i trgovine i tržni centri nastavili bi normalno sa radom uz pridržavanje epidemioloških mera, kao i češće i strože kontrole. Takođe, predlažu se i mere koje bi smanjile broj putnika u javnom prevozu, prenosi hrvatski list.

Ministar unutrašnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović izjavio je u utorak da se mere odnose na određene segmente ekonomije, pre svega na ugostiteljstvo i kulturu.

- Ovo će sigurno biti najjače mere do sada u ovom drugom talasu. Ovaj virus se ponaša tako da, kada doneseš najrestriktivnije mere, čim dođe do popuštanja, on se ponovno razmaše, zato nije poenta ići u najstrože mere, nego da se one pomalo pojačavaju sa željom da se zaustavi širenje s ciljem da zdravstveni sistem ne bude preopterećen, ali i da svi naši pacijenti dobiju negu, a ne samo oni oboleli od COVID-19 - pojasnio je Božinović.

On je dodao kako sa jedne strane treba razmišljati o očuvanju zdravlja i zdravstvenog sistema, s druge treba brinuti o ekonomiji, ali mora da se misli i na mentalno zdravlje građana.

- Ništa se nismo dogovorili. Svako je rekao šta je imao i niko nije tražio ništa - kaže varaždinski župan Radimir Čačić.

Čačić je na video-sastanku premijera Andreja Plenkovića sa županima upozorio da je broj novozaraženih unutar sedam dana u Varaždinskoj županiji porastao na 1.060 na 100.000 stanovnika, kao i da je Hrvatska postala najugroženija u Evropskoj uniji, jer je pretekla i Austriju i Sloveniju.

- Smatram da treba idemo sa oštrijim merama, da treba da sprečimo da uđemo u stanje u kom nećemo moći da kontrolišemo situaciju, kao i da se pre Nove godine i praznika situacija malo smiri - kaže Čačić i dodaje da će proći pet do šest meseci dok ne dobijemo dobar nivo vakcinisanog stanovništva.

Dva nivo mera

 

"Večernji" ističe da se govorilo i o mogućnosti da se donesu dva nivao mera, za regionalne delove, odnosno blok županija. U Varaždinskoj županiji od ponedeljka su sve srednje škole prešle na nastavu na daljinu. Radi se o 16 škola sa 6.900 učenika. Takođe, kreveti u Areni u Zagrebu uskoro će najverovatnije biti aktivirani.

Hrvatski list nezvanično saznaje da nacionalni stožer priprema tu odluku, a tamo bi najverovatnije vrlo uskoro mogli da budu prebacivani lakši slučajevi COVID-19 iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, kao i iz Primarnog respiratorno-intenzivističkog centra u KB-u Dubrava. Ti objekti su praktično popunjeni srednje teškim i teškim bolesnicima obolelima od koronavirusa, odnosno Infektivna se već nedeljama puni onoliko koliko bolesnika otpušta, dok su predviđanja lekara iz KB-a Dubrava da će do kraja nedelje ta kovid bolnica biti puna.

U Areni je pre tri nedelje napravljeno odeljenje za lakše bolesnike koji je pod ingerencijom KBC-a Sestre milosrdnice. Na zahtev Stožera, stručnjaci te bolnice napravili su proveru instalacija za dovod kiseonika u Areni. Za sada je tamo postavljeno 100 kreveta, s tim da na istom spratu može biti smešteno i do 270 kreveta s pacijentima.

Međutim, najverovatnije će se početi sa manjim brojem dok se ne uhoda pružanje zdravstvene nege u ovom inače nezdravstvenom, primarno sportskom objektu.

Video: U zagrebačkoj Areni u toku su pripreme za prihvat obolelih od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA