≫ 

Hrvatska zatvara kafiće i kafane: Nove mere na snazi od subote i nisu to jedine zabrane

Premijer je rekao da je virus daleko od bezazlenog

  • 1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković javnosti predstavlja nove restriktivne mere za suzbijanje širenja koronavirusa. Mere će stupiti na snagu u subotu, tačno u ponoć.

Premijer je prilikom obraćanja rekao da je virus daleko od bezazlenog i apelovao na sve da nose maske, drže rastojanje i da se ne rukuju.

Plenković je ranije najavio da će mere biti na snazi do 21. decembra.

Kako je saopštio, zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja sa više od 25 osoba. Na privatnim okupljanjima može biti maksimalno 10 osoba. Obavezno je nošenje maski na otvorenom ako nije moguće držati distancu veću od 1,5 metara.

- Javna događanja mogu trajati do 22 sata. Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, saučešće se ne sme izražavati bliskim kontaktom - rekao je Plenković.

Govoreći o javnom prevozu, on je istakao da ne sme u autobusima i drugim vozilima gradskog saobraćaja da bude popunjeno više od 40 odsto kapaciteta i svi su u obavezi da nose maske. On je rekao da će se sprovoditi stroge kontrole.

Prodavnice i tržni centri moraju da imaju istaknuto obaveštenje o najvećem broju kupaca koje smeju istovremeno da budu u prostoru.

Obustavlja se rad kladionica, kazina, rad sajmova i drugih oblika manifestacija...

Govoreći o ugostiteljskim objektima, Plenković je rekao da se svi zatvaraju osim ugostiteljskih objekata u hotelima koje smeju da koriste samo gosti koji koriste uslugu smeštaja.

- Zatvaraju se barovi, pabovi, kafane, birtije. Dozvoljeno im je samo priprema i dostava hrane - rekao je Plenković.

Obustavlja se rad teretana, fitnes centara i rekreacionih centara.

- Nema više igraonica, bioskopi ostaju da rade ali nema konzumiranja hrane i pića. Koncerti će moći da se održavaju pod istim uslovima - rekao je Plenković.

Premijer je poslodavcima poručio da zabrana dolaska radnika na radno mesto važi kada zaposleni imaju povišenu temeraturu, kratak dah, kašalj...

- Kad god je to moguće uvođenje rada od kuće, u smenama i da se smanje sastanci koji podrazumevaju da su fizički prisutni - pojasnio je Plenković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA