• 46

Majka Davida Dragičevića: "Ubijen je, ovo pismo obducenta potvrđuje ono što govorimo od početka"

Majka pokojnog mladića iz Banjaluke za Telegraf.rs govori o pismu obducenta dr Radovana Furtule u kojem se prvi put navodi da je David Dragičević ubijen. Pismo, koje je dr i potpisao, poslala je našoj redakciji u želji da ga objavimo

  • 46
David Dragičević pismo

Foto: Facebook, Privatna arhiva

Smrt Davida Dragičevića, mladića iz Banjaluke, ni posle dve godine i osam meseci nije rasvetljena.

Njegovi roditelji od početka govore da je njihov sin ubijen i da nije umro "zadesnom" smrću, a pismo dr Radovana Furtule, obducenta koji je bio konsultovan u reobdukciji Davida Dragičevića, rađenoj na VMA, odjeknulo je u celom regionu.

U njemu se, po prvi put od strane stručnog lica, konstatuje da je David Dragičević u martu 2018. ubijen na ušću rečice Crkvene u Vrbas.

Portal Telegraf.rs razgovarao je sa majkom pokojnog mladića, Suzanom Radanović, koja nam je potvrdila da će pismo obducenta priložiti kao dokazni materijal na sudu.

Suzana Radanović za Telegraf.rs kaže da ovo pismo samo potvrđuje ono što oni od početka govore.

- Ovo pismo samo potvrđuje ono što mi od prvog dana tvrdimo, a to je da je David ubijen, udavljen. Nije u pitanju zadesna smrt - kaže Davidova majka.

Ona dodaje kako je ovo pismo "početak klupka koje će se odmotati".

- Zašto je ovo pismo stiglo posle dve godine i osam meseci? To je pitanje. Ja ne verujem u savest posle skoro tri godine - kaže naša sagovornica.

Majka pokojnog mladića kaže da se "ništa novo u slučaju Davida Dragičevića nije dogodilo i da istraga ne postoji".

- Dokazi su uništeni. Nadamo se da će banjalučko tužilaštvo poslati predmet na BiH sud - ističe Suzana Radanović.

Ona pak kaže da su poslednjih par dana, počev sa pismom obducenta, počele neke stvari da se dešavaju.

- To mi daje za pravo da mislim da je neko moćan dao zeleno svetlo - zaključuje na kraju razgovora Suzana Radanović.

Pismo, koje je potpisao dr Furtula, a koje je stiglo na adresu grupe "Pravda za Davida", poslala je našoj redakciji u želji da isto objavimo.

Dr Furtula, specijalista sudske medicine i obducent, bio je deo tima na VMA u vreme kada je u ovoj ustanovi rađena reobdukcija pokojnog Dragičevića, u vezi sa kojom je bio konsultovan.

On je u pismu, između ostalog, detaljno objasnio povrede koje je pokojni mladić prilikom smrti zadobio.

- Povrede na licu pokojnog u vidu brojnih oguljotina prisutne su isključivo na prominentnim (izbačenim i istaknutim) delovima lica (vrh nosa, jagodice, donja ivica čela, izbačeni delovi usana) i kao takve više nego dovoljno govore.

One su nastale grubim fizičkim kontaktom sa neravnom površinom (peščano dno reke ili potoka je idealan izbor ovakve podloge) u agonalnoj fazi kada je pokojnik pokušavao da dođe do vazduha pokrećući glavu u bočnim pravcima sputan fizičkom silom koja ga je onemogućavala da podigne glavu iz vode.

Navodim samo ključne povrede koje imaju svoj značaj u mehanizmu smrti, kao i neke od onih na leđima pokojnika koje predstavljaju tzv. duboke hematome (krvne podlive) u međurebarnim mišićima, nastale dejstvom pasivne sile na zadnju stranu trupa nasuprot agonalnim pokušajima tela usmerenih odozdo, koje je očajnički pokušavalo da se uspravi.

Ovako bi otprilike mogla da se opiše suština jednog utopljenja i povrede koje se u ovom slučaju iz teoretskog modela zapravo mogu prepisati u praktični sled događaja - navodi se u pismu u kom dr Furtula objašnjava kako se sumnja da je David Dragičević ubijen, a koje je Davidova majka poslala redakciji portala Telegraf.rs.

Da podsetimo, David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo telo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rečice Crkvene u Vrbas.

Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bežao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu reku iste noći kada je i nestao.

David Dragičević spomenik Austrija

Printskrin: Facebook/Pravda za Davida

Od 26. marta 2018. godine roditelji mladića i grupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra 2018. godine. Posmrtni ostaci Davida Dragičevića ekshumirani su 12. marta 2019. godine sa groblja u Banjaluci i prebačeni u Austriju, u grad Viner Nojštat, gde je ponovo sahranjen 15. marta 2019.

Video: Bolne scene na groblju u Banjaluci: Ekshumirano telo Davida Dragičevića

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Halo

    Od kad su lisma obducenata zvanicni dokument?

  • Popaj

    Ubice ce kad tad biti uhapsene i osudjene ali isto tako da se sazna u kakvim su odnosima bili te ubice i pok. David,,, i da se sazna na osnovu čega roditelji Davida dobijaju politicki azil u Austriji i da se sazna ko je finansijer onih protesta u B. Luci da se na kraju sazna kompletna istina a ne samo polovicna,,

  • G.

    Sad ce gradonacelnik Sve da redi .. Sad ce ...rekao jr da on moze sve

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima