• 7

Ministarstvo odbrane BiH pred sudom: Zabranili pripadnici oružanih snaga da nosi hidžab

, Telegraf

Emela Mujanović je profesionalno angažovana u OSBIH i već devet godina nosi hidžab ili maramu

  • 7
Zastava Bosne i Hercegovine BiH

Foto: Pixabay.com

Pripadnica oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović tužila je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine za diskriminaciju i povredu prava na slobodu vere, jer joj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u službi.

Emela Mujanović je profesionalno angažovana u OSBIH i već devet godina nosi hidžab ili maramu.

Zbog svoje odluke da pokrije glavu prema islamskim propisima, suočila se prvo sa suspenzijom, a potom i sa prekomandom u jednonacionalnu kasarnu u Ustikolini, na istoku BiH.

Zbog toga je Emela 26. marta ove godine tužila Ministarstvo odbrane Višem sudu BiH, u čijoj je nadležnosti prema zakonu o odbrani BiH, organizacija OSBIH.

Glavna rasprava u ovom sudskom postupku je održana 7. oktobra, a nastavak je zakazan za 27. januar 2021. godine.

Emelin advokat Emir Kovačević je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da bez obzira što je ona pripadnica OSBIH, postoji zakonska mogućnost „da se vodi građanski postupak“ pred sudom BiH zbog povrede ljudskih prava i verske diskriminacije.

U Pravilniku o uniformama oružanih snaga BiH stoji da „vojnim licima nije dopušteno nošenje pojedinih delova vojne uniforme u kombinaciji s civilnom odećom i/ili opremom, kao ni kombinacije delova različitih kompleta vojne uniforme“.

Video: Ova devojka nije obična šampionka u dizanju tegova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    Kako znaju da se sluze demokratskim zakonima kad im je to potrebno, a u Jemenu i ostalim slicnim islamskim zemljama moze da nose hidzab al kao zena ne moze da se zaposli u vojsci ili da postane sudija uopste visoke funkcije.

  • Salko poturceni srbin

    Dobre za letinu da u psenici I kukuruzu plase ptice.

  • Lord

    To neka obuce kuci,preko vikenda...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima