≫ 

Slika vezane gole bake u domu u Petrinju sve potresla: Radnici svedoče o stravičnim uslovima

Prema tvrdnjama radnika, uslovi života za korisnike u tom domu su užasni, dok vlasnica sve negira i kaže da je protiv nje i doma pokrenuta hajka

  • 6
Baba, baka, starica, starački dom Foto: Pixabay.com

Bivše radnica Doma za stare kod Petrinje iznele su u javnost tvrdnje o "stravičnim" uslovima života u tom domu, gde korisnike navodno drogiraju, izgladnjuju i vezuju, dok vlasnica sve to negira, piše zagrebački portal Dnevnik.

Dom u Petrinji je, prema tvrdnjama bivših radnica, leglo nepravilnosti.

Uslovi života za korisnike u tom domu, tvrde, užasni, uskraćuju im se telefonski pozivi sa porodicom, u smeni koju vodi šefica ostaju uprljani fekalijama, neoprani, gladni.

Bivse radnice sumnjaju da korisnike doma drogiraju tabletama za spavanje kako bi sestre koje o njima brinu imale manje posla.

Vlasnica doma takve navode oštro odbacuje.

Na uznemirujućoj fotografiji iz Doma za starije i nemoćne koja je u ponedeljak objavljena na Fejsbuku vidi se starija žena, koja je gola na podu sobe i doslovno visi iz kreveta. Vezana je, a čaršav je umazan nečim što je slično krvi, dok su oko nje umrljani ubrusi, piše portal.

Te fotografije možete da pogledate ovde.

Fotografiju je snimila bivša radnica doma u Mošćenici, pored Petrinje.

- Prijavila sam vlasnike i dom i zbog fizičkog napada na mene jer su hteli da mi oduzmu mobilni - ispričala je.

Dodala je da je u domu radila i po 20 sati i svedočila je, kaže, scenama koje nikada nigde nije videla.

- Vezivanje ljudi... ja to nisam mogla. To je radio gospodin, suprug vlasnice. Vezivao je mornarske čvorove, ali ta je žena imala toliku volju za životom da je svake noći pokušavala da se oslobodi. Tamo nema reda, rasporeda, korisnici nemaju nikakve aktivnosti, samo sede - kaže.

Njenu priču potvrdile su još neke bivše radnice doma.

Vlasnica doma Dijana Pavičić sve navode negira. Tvrdi kako je, iz njoj neznanih razloga, protiv nje, supruga, pa i samog doma pokrenuta hajka koju su skrojile bivše radnice.

Video: Starački dom iz pakla: Žive u nehumanim uslovima, mučki zapomažu za pomoć, a nema ko da im pomogne

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • abcde

    3. decembar 2020 | 16:06

    To je realnost u domovima za starije u Hrvatskoj, priče o vezanjima su mi poznate.

  • SNESKA

    3. decembar 2020 | 16:03

    E STVARNO ZALOSNO.SVE BI IH VEZALA.DALI JE TO MOGUCE LJUDI.

  • Svetlana

    3. decembar 2020 | 18:11

    Ovo nije odbrana vlasnika ovog doba niti bilo kog doma. Samo ću pitati da li znate kako se osobe sa alchajmerovom bolešću ponašaju i kada ih čuvaju njihova deca. Govorim iz iskustva. Najmanji problem je što postaju zaboravni da li znate da obavljaju fiziološke potrebe gde stignu po kući, kidaju pelene kada im stavite, skidaju se goli, postaju nasilni da ne nabrajam više. Šta bi vi radili sa majkom i ocem da se skida pred vašom decom da više ne zna ko je ko. To nije bolesnik kome spremite kuću, skuvate, popričate i možete da ga ostavite i da radite svoj posao. To je nešto drugo. Zato ne sudite unapred domovima i vlasnicima. Ima vlasnika koji ne zaslužuje da vode domove za stare ali oni su u manjini. Mi ne znamo da li je ta žena žena ima alchajmer, ako ima onda je to ponašanje koje je karakteristično za te osobe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA