≫ 

Ceo Krizni štab pristao da se vakciniše pred kamerama: Božinović se nudi da ga snimaju

Članovi hrvatskog Nacionalnog štaba civilne zaštite rekli su da će se rado vakcinisati pred kamerama

  • 11
Krizni štab, Hrvatska Printskrin: HRT

Ceo svet se nada da uskoro dolazi kraj pandemiji korona virusa. Velika Britanija odobrila je korišćenje Fajzerove vakcine protiv korone, koja je izrađena u saradnji sa nemačkim Biontekom, a prve vakcinacije bi trebalo da otpočnu već sledeće nedelje.

Fajzer je poslao dokumentaciju i Agenciji za lekove u SAD i EU, kao i mnogim zemljama širom sveta, pa se svi sa neiščekivanjem očekuju dan kada će vakcina stići i na Balkan. Vakcini se nadaju i Hrvati, a članovi Nacionalnog štaba civilne zaštite saopštili su da će se vakcinisati pred kamerama.

- Ja ću se svakako vakcinisati i nudim se da me snimite kako to radim kad cepivo dođe - poručio je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Istog stava je i direktorka Univerzitetske bolnice za Infektivne bolesti, kao direktor hrvatskog Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak.

- Ja ću se svakako vakcinisati, nudim se da me snimite - dodao je Capak.

I ministra zdravlja Vili Beroš je spreman da se vakciniše pred kamerama, ali tek nakon šest meseci, s obzirom na to da je pre nekoliko dana preboleo kovid-19.

Iz hrvatskog kriznog štaba su saopštili da je Hrvatska naručila 5 miliona i 600.000 doza cepiva od raznih proizvođača, a dobili su ponudu i od kompanije koja će lek registrovati krajem 2021. godine.

- I od njih ćemo uzeti manje količine, za slučaj da ovo bude sezonsko cepivo. EU je otvorila pregovore sa 6 proizvođača u prvoj fazi, a još su se kasnije javili neki dobavljači s kojima će pregovori skoro početi. Prvi sporazum koji je RH dobila na uvid je bio onaj od Astra Zenece. Hrvatska se odlučila za to cepivo za najugroženije grupe stanovništva. Interes zemalja je bio ogroman pa nismo dobili sve što smo tražili nego 2 miliona i 705.000 doza od njih. Odlučili smo se i za milona doza od Fajzera, a onda toliko i od Moderne. Tu još nemamo potvrdu hoće li biti milion doza ili ne. Zatim je tu i Cure Vac, od kojih smo naručili 300.000 doza radi eventualnog sezonstva - rekao je Capak.

On je rekao da je Fajzer najavio da će prva runda imati 125.000 doza.

- Moći ćemo da vakcinišemo 62.500 ljudi u prvom navratu ako bude kvartalna isporuka - rekao je Capak.

Istako je da su prioritetne grupe osobe s povećanim rizikom od težih oblika, radnici u zdravstvu i pružatelji usluga smeštaja osobama starije životne dobi i osoba s invaliditetom.

Video: Brnabić sa predstavnicima Fajzera o vakcini protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorn

    4. decembar 2020 | 13:56

    Neverujem im ništa čak ni da mi golom zadnjicom sednu na vruć šporet a ja još da podložim vatru.toliko o svemu

  • Lukas

    4. decembar 2020 | 13:56

    Jel me zezate? Sve mi se cini da je ovo cirkus....

  • NN

    4. decembar 2020 | 14:03

    A sta ce primiti? Veliko je ne poverenje !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA