Škoro o položaju Hrvata u BiH: "Lošiji je sada nego u bivšoj Jugoslaviji"

- Reč je o opstanku Hrvata u BiH, o prvorazrednom političkom problemu, o nepoštovanju Dejtonskog sporazuma - rekao je Zekanović

  • 10
Zastava Bosne i Hercegovine BiH Foto: Pixabay.com

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini nikada nije bio lošiji, ocenili su u utorak opozicioni poslanici u raspravi u hrvatskom saboru povodom Izveštaja o sprovođenju Deklaracije o položaju hrvatskoga naroda u BiH i upozorili na kršenje Dejtonskog sporazuma.

Hrvoje Zekanović (Klub poslanika Hrvatskih suverenista) govoreći o Hrvatima u BiH je rekao da se sve svelo na humanitarnu pomoć, edukacije i protokole, a da položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini nikad nije bio lošiji.

- Reč je o opstanku Hrvata u BiH, o prvorazrednom političkom problemu, o nepoštovanju Dejtonskog sporazuma. Hrvata je sve manje, u kulturnoj, identitetskoj i ekonomskoj su krizi, a naše aktivnosti su se svele na jedan izveštaj godišne - rekao je Zekanović.

Kritiku je uputio hrvatskoj vlasti i dodao:

- Jedino što je bitno ovoj vlasti je da HDZ ima opet tri poslanika iz BiH u Hrvatskom saboru - istakao je Zekanović.

Miroslav Škoro (Klub Domovinskog pokreta) naglasio je da Hrvati u BiH očekuju ozbiljnu raspravu o svom položaju, a ne nabrajanje što su predsednik vlade i Ministarstvo spoljnih poslova radili u prošloj godini.

- Položaj Hrvata u BiH je vrlo loš, čak gori nego što je bio za vreme Jugoslavije. Zadatak Republike Hrvatske je da brine o Hrvatima izvan Hrvatske, ali i da interveniše, kao supotpisnica Dejtonskog sporazuma, onda kada se duh tog sporazuma u ravnopravosti narušava - rekao je Škoro, javlja zagrebačka N1 TV, a prenosi Tanjug.

Kritikovao je i model pomoći Hrvatima u BiH kroz kupovinu knjiga, stipendije ili izdvajanje novaca za zvonik ocenivši je "promašenom i jalovom".

Nino Raspudić (Klub Mosta) je Izveštaj o sprovođenju Deklaracije nazvao "katalogom održanih sastanaka, upućenoj humanitarnoj pomoći" i upozorio na nedostatak konkretne spoljnopolitičke podrške.

- Hrvatska je trebalo da proglasi Željka Komšića personom non grata i treba jasno da stavi do znanja da ne samo da neće podržati evropski put BiH, već i da će blokirati dobijanje statusa zemlje-kandidata dok se ne promeni izborni zakon - rekao je Raspudić.

I Zdravka Bušić iz vladajućeg HDZ je rekla da Hrvatska ne može biti potpuno zadovoljna dok se ne ostvari puna ravnopravnost, odnosno dok postoji i "najmanja mogućnost nametanja Hrvatima člana Predsedništva".

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) smatra da je izveštaj pun fraza i parola o ravnopravnosti hrvatskog naroda, a da se nigde ne spominje kvalitet života Hrvata u BiH.

Izveštaj je, prema njenim rečima, sličan hvaljenju lika i dela, kako je rekla, "boga Sunca (Andreja) Plenkovića”.

Video: Plenković upao na protest, pa pitao:Šta radite tu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • karik od briskule

    8. decembar 2020 | 20:13

    ne razumem u cemu je problem ? nemozete da pricate hrvatski nesmete da idete u crkvu

  • Zmaj.

    8. decembar 2020 | 19:07

    Persona koja gradi karijeru glasovima pro-ustaških partija priča o ljudskim pravima i slobodama !!!???!!!

  • salko

    8. decembar 2020 | 18:04

    Ovi delegati sto su usvojili zakon(hrvati iz BiH)imaju primanja u iznosu 5-7 prosjecnih plata.,Ugrozeni, predsjednik HDZ-a BiH Covic oko 10.Ima hacijendu u toj i takvoj BiH o kojoj muslimani koji ga ugrozavaju mogu samo sanjati.Takve ugrozenosti nema nigdje u svijetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA