≫ 

Milanović o Dejtonskom sporazumu: "Promene samo uz saglasnost tri naroda"

O Republici Srpskoj, Milanović je rekao "da je ona donesena, i da se ne može poništiti"

  • 24
Zoran Milanović Foto: Tanjug/HINA/Dario Grželj

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da se izmene Dejtonskog sporazuma i druge strateške odluke u Bosni i Hercegovini neće moći da se donose bez saglasnosti tri konstitutivna naroda, kao i da su o situaciji u BiH u poslednjih pet godina iz međunarodne zajednice govorili "samo niži činovnici".

- Dejton je takav kakav je i ne vidim načina kako da se promeni bez nasilja - ne mislim na rat, nego na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, a to svako zna, nikad nije prolazilo i uvek je izazivalo još veće nasilje"  rekao je Milanović za HRT.

On je kazao da su o situaciji u BiH iz međunarodne zajednice u poslednjih pet godina govorili „samo niži činovnici", precizirajući da misli na zvaničnike, koji su „niži činovnici za tako važna pitanja", javlja Hina, a prenosi Tanjug.

- To su ljudi koji su skoro pušteni s lanca, koji kroje, drže mape, šestare, lenjire u rukama, govore kako bi šta trebalo da izgleda umesto da uređuju pred svojim vratima - dodao je predsednik.

O Republici Srpskoj Milanović je rekao "da je ona donesena, i da se ne može poništiti, šta god on mislio o tome", dodajući da srpski predstavnici „govore svašta", ali da Srbi u BiH imaju svoja prava.

Govoreći o Hrvatima u susednoj državi predsednik je rekao da su oni u njoj nezadovoljni i da to nije nikakva tajna.

- Jesam li ja nacionalista ili šovinista ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu što mi to neće reći, iako mi to već i govore - dodao je Milanović.

Video: Dodik: Hoćemo naš status predviđen Dejtonskim sporazumom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brkoo

    12. decembar 2020 | 08:15

    Nema tu zajednickog zivota! Mrznja prevelika!

  • Mića

    12. decembar 2020 | 06:41

    Izgleda da je Hrvatima iz BiH uistinu voda do grla u toj Federaciji BiH-e ,čim ovaj levičar Pred.RH Milanović tako priča.Bošnjaci kako se sami nazivaju, malo se više zaigraše pa pokušavaju potopiti brod HrvatimaBošnjaci se osilili te isto misle i Srbima u BiH-i u entitetu Rep.Srpska. Bogami,nakon ove izjave ništa neće biti kao pre.Neka sad neko drugi bude malo kriv, umesto Srba.

  • Nole

    12. decembar 2020 | 07:24

    Slazem se ali mora malo I pritisak sa strane. Ne mogu vecno sa zive I teraju inat dok ih drugi izdrzavaju. Efikasna drzava pre svega uz postovanje svih individualnih I kolektivnih ljudskih prava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA