≫ 

Lavrov u Istočnom Sarajevu govorio o Dejtonu: Dodik mu poklonio ikonu staru 300 godina

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum

  • 23

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je večeras u Istočnom Sarajevu da Rusku Federaciju i Republiku Srpsku vežu bliske i dobre veze i da se Rusija zalaže za saradnju sa narodima u BiH.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum.

On je posle sastanka sa Dodikom jasno poručio da svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike i posledice.

- Osnovni principi zahtevaju da svi problemi u BiH budu rešeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog mešanja - istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao i da je "sazrelo pitanje o zatvaranju Kancelarije viskog predstavnika, jer BiH nije potreban međunarodni protektorat u vidu viskog predstavnika".

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te da Rusija smatra da je ova odluka ispravna.

Lavrov je dodao i da je Rusija spremna za nastavak saradnje sa RS i BiH u borbi protiv pandemije korona virusa, uključujući i aspekt koji se odnosi na nabavku ruske vakcine.

Dodik: Nema promene Dejtona bez saglasnosti svih

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom razgovarano o Dejtonskom sporazumu i istakao da taj sporazum nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH, a to su dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovom u istočnom Sarajevu, zatražio i ukidanje Kancelarije visokog predstavnika.

- Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu viskog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti - rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Dodik je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano o "dobrim odnosima" Republike Srpske i Rusije i da je konstatovano da nema otvorenih pitanja.

On je istakao da mu je čast što je Lavrov došao u Republiku Srpsku na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma i zahvalio Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do sporazuma, a posebno za njegovu afirmaciju.

- Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo BiH u NATO-u.

Poručio je da se RS neće pridružiti sankcijama protiv Rusije i istakao da Republika Srpska nije tražila nikakvu podršku za secesiju od BiH, za šta, kako je naveo, neki pokušavaju da je optuže.

Govoreći o evropskim integracijama sa ministrom Lavrovom, Dodik je rekao da "postoji nekakva saglasnost u BiH", dodaje bosanski portal Klix.

- Mišljenje sa 14 tačaka upravo sprečava integracije. Traženje da se uradi nešto suprotno Dejtonu i Ustavu BiH danas je neprihvatljivo - zaključio je Dodik.

S obzirom na to da se Lavrov prvo sastao sa njim u Vladi RS-a u Istočnom Sarajevu, Dodik je kazao da je "danas ministar u poseti RS-u, a sutra BiH".

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, poklonio je večeras ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godine, koja je pronađena u Lugansku.

Dodik je ikonu uručio Lavrovu tokom njihovog sastanka u sedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, kojem su prisustvovali i drugi zvaničnici Republike Srpske, prenosi RTRS.

Lavrov je danas počeo turneju po zemljama regiona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мићко

    14. decembar 2020 | 21:34

    Срби и Руси браћа заувек!

  • Aca

    14. decembar 2020 | 21:45

    Ziveo Dodik srbenda!!!Ziveo Putin!!!

  • Krmak

    14. decembar 2020 | 23:20

    Hajde više sjaši sa tog naroda tamo, kad god ti se drma fotelja ti o referendumu ili o dejtonu. A ovamo vila na Dedinju. Pretiš Banjaluci da neće imati grejanje jer si izgubio lokalnu vlast, sramota Dodiče. Pao je Milo, pašceš i ti, pašće svi balkanski diktatori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA