≫ 

Milivojević, nosilac srpske liste na izborima: Mostar će od grada slučaja postati grad primer

Izbori u Mostaru održavaju se nakon 12 godina, a Milivojević kaže da je srpska zajednica pored svih problema koje ima bilo koji građanin Mostara, "opterećena je nepoštovanjem Ustavom zagarantovanih prava na konstitutivnost i jezik"

  • 0
dr Velibor Milivojević srpska lista Printskrin: Youtube/RTRS vijesti

Velibor Milivojević, nosilac srpske liste "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar" za predstojeće izbore u Mostaru, rekao je za Nezavisne novine da Srbi okupljeni imaju šansu da dobiju svoje predstavnike u Gradskom veću Mostara, koji će zaista zastupati interese srpske zajednice, ali i svakog drugog građanina Mostara.

Izbori u Mostaru održavaju se nakon 12 godina, sve ovo vreme grad je praktično bio bez vlasti, a Milivojević kaže da danas "imamo sliku grada kakvu ne bi poželeo niko".

- Imamo grad iz kojeg svi žele da idu. Od izbora i izabranih većnika očekujem da se bez obzira na nacionalnu, versku i stranačku pripadnost svi zajedno saglasimo o najbitnijim odlukama kojima ćemo u najkraćem mogućem vremenu obnoviti grad, utemeljiti osnovne smernice njegovog daljeg razvoja te kroz pravljenje dobrog ambijenta za život i poslovanje privući investitore - istakao je on.

Prema njegovim rečima, srpska zajednica pored svih problema koje ima bilo koji građanin Mostara, "opterećena je nepoštovanjem Ustavom zagarantovanih prava na konstitutivnost i jezik".

- Uskraćivanje tih prava povlači za sobom i niz drugih kao što su pravo na posao, pristup budžetima, itd - dodao je on.

Milivojević je rekao kako na ove izbore izlaze sa jedinstvenom listom "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar".

- Lista je rezultat koalicionog dogovora SNSD-a Milorada Dodika i SDS-a, a podržana je od strane Koordinacije Srba, vlasti Republike Srpske, Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve te građana Mostara. Na ovaj način okupljeni imamo šansu da dobijemo predstavnike izabrane s ove liste, a koji će zaista zastupati interese srpske zajednice, ali i svakog drugog građanina Mostara. Svakako da je ovo jedini mogući obrazac i za naše dalje delovanje - istakao je nosilac liste.

Milivojević kaže da im je "odziv Srba u inostranstvu, njihova zainteresovanost za Mostar, pozitivna energija kojom ih podržavaju u svemu ovome što rade ogroman podsticaj da istraju, da okupe zajednicu i sačuvaju nacionalni identitet".

- Ne da bi ugrožavali nekog drugog, nego da bi osigurali da uvek budemo svoji i da, kao što smo uvek i bili, i u budućnosti budemo prepoznatljiva progresivna snaga Mostara. Broj zainteresovanih glasača iz inostranstva ili u odsustvu bio bi mnogo veći da smo ranije krenuli u njihovu registraciju i da se na terenu nismo susreli sa brojnim administrativnim problemima. Nadam se da ćemo sve što smo naučili na svojim greškama iskoristiti u vremenu koje dolazi, da ćemo uspeti da registrujemo sve zainteresovane Srbe u inostranstvu, a kroz svoj rad i delo održimo i njihovo poverenje - istakao je on.

I ranije je bilo pokušaja okupljanja Srba u Mostaru u jedan politički blok, međutim uvek su na površinu isplivavale određene trzavice. Milivojević otkriva šta je ovaj put drugačije.

Okupljanje Srba nekako je postalo sinonim za trzavice, ali mi u Mostaru ako želimo da ostanemo i opstanemo, da ponosno možemo reći da smo Srbi, ali ništa manje i Mostarci, je jedino moguće ako smo okupljeni oko te ideje. Svi zajedno ovde sabrani uz veliku podršku iz Republike Srpske, Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i svih dobronamernih ljudi treba da izvučemo ono najbolje što imamo, da radimo na sebi i pomognemo ako smo u prilici svakom onom oko sebe, da povedemo računa o svakom čoveku, uložimo u svako dete, zadržimo svakog mladog čoveka... - rekao je on.

Ovako objedinjenu ideju, kako je istakao Milivojević, treba sprovoditi kroz zvanične organe vlasti, stranačke programe i aktivnosti, nevladin sektor, Srpsku pravoslavnu crkvu.

- Svestan sam da treba mnogo truda svih nas da ovo postignemo, ali sam još sigurniji da - ako to ne uradimo - za 50 godina ćemo u Mostaru nestati kao narod - poručio je nosilac srpske liste.

Mostar, foto Pixabay Mostar, foto Pixabay

Milivojević je istakao da je "neophodno da Srbi dobiju svoje predstavnike s ove liste".

- Siguran sam da samo oni mogu da otvoreno progovore o svim problemima srpske zajednice, ali i da rade na istinskoj pomirljivosti u Mostaru i da budu upravo ti koji će kroz svoje progresivno delovanje biti prepoznati i podržani od strane svakog dobronamernog građanina Mostara - rekao je on.

Nosilac srpske liste "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar" poručio je na kraju da će "Mostar od grada slučaja postati grad primer, grad budućnosti, prestižno mesto za život".

- Srpska zajednica u Mostaru je i danas, koliko god bila brojna, ipak zajednica u usponu, a ako se potrudimo da sve ovo o čemu smo razgovarali i ostvarimo, mnogi bi mogli da se iznenade statistikom za 30 ili 50 godina. Ja verujem u nas, ja verujem u Mostar - zaključio je na kraju razgovora za Nezavisne novine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA