≫ 

Krivokapić: Vlada usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti

Kaže da su nastojali da "zaštite sve strane"

  • 6
Montenegro Government Risto Bozovic

Vlada Crne Gore usvojila je danas izmene Zakona o slobodi veroispovesti, saopštio je premijer te zemlje Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je na konferenciji za novinare rekao da će ministar pravde Vladimir Leposavić sutra imati konferenciju za novinare i sve objasniti, prenose Vijesti.

- A mi smo nastojali da zadovoljimo sve strane - poručio je Krivokapić na konferenciji za medije.

Vlada predlog izmena zakona dostavlja Skupštini na usvajanje.

Kako su sinoć prenele Vijesti, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava dostavilo je Vladi izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti kojima se predlaže brisanje članova vezanih za imovinu verskih zajednica, a zbog čega je Srpska pravoslavna crkva mesecima organizovala proteste u Crnoj Gori.

Kako se navodi, članom 19 predloženih izmena i dopuna predviđa se brisanje članova 61, 62, 63 i 64 Zakona.

- Odredbama iz navedenih članova je, protivno Ustavu, potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima i zakonskim propisima, propisano da je država vlasnik verskih objekata i zemljišta zaključno sa 1. decembrom 1918. godine - piše u obrazloženju izmena Zakona u koje su Vijesti imale uvid.

U obrazloženju izmena se podseća da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope, u svom Izveštaju o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom od 22. juna 2020. godine, posebno analizirala krizu koju je izazvalo usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti navodeći da bi najbolje rešenje bilo da sporne odredbe o tzv. imovinskom pitanju budu izostavljene.

Skupština Crne Gore je 27. decembra 2019. godine, usvojila Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, čemu se usprotivila Srpska pravoslavna crkva, smatrajući da se njim otima njena imovina u Crnoj Gori.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    17. decembar 2020 | 18:41

    E tako se to radi.Odmah bez cekanja.Braca blizanci na aparatima.

  • Lejla

    17. decembar 2020 | 18:51

    Počnite isplatu plata i penzija...ne čekajte Nikoljdan...

  • Sulejman, Tarin i Salamanderov djed

    17. decembar 2020 | 19:19

    Vlada usvojila. Kako će glasati URA u Skupštini?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA