Dobio otkaz jer "sa 55 nije kadar da uči hrvatski": Detalji skandalozne presude srpskom profesoru

Profesor Novaković na času rekao tavanica umesto strop, ubrzo je usledio otkaz. Nakon višedecenijskog razvlačenja po sudovima, pravda je stigla iz Strazbura. Profesor Mile Novaković je, nažalost, nije živ dočekao

  • 5
Sudija Foto-ilustracija: Shutterstock
Sudija Foto-ilustracija: Shutterstock

Zato što je, između ostalog, tokom nastavnog časa održanog 19. 11. 1998. godine umesto reči "strop" upotrebio reč "tavanica", tada 55-godišnji profesor tehničke grupe predmeta Mile Novaković, inače srpske nacionalnosti, dobio je otkaz u tadašnjoj Drugoj srednjoj školi Beli Manastir, područnom odeljenju Darda.

Naime, na tom času njegov rad je bio pod nadzorom prosvetne inspekcije po anonimnoj prijavi protiv njega i još nekoliko profesora srpske nacionalnosti da ne izvode nastavu na standardnom hrvatskom jeziku. S obzirom na to da je profesor Novaković koristio neke reči iz srpskog, a ne hrvatskog jezika, među kojima je, eto, bila i tavanica, a ne strop, prosvetna inspekcija zaključila je da su navodi iz prijave tačni, da se on ne koristi hrvatskim književnim jezikom u svakom pogledu, pa je školi naloženo da mu zabrani daljnji rad.

Pre nekoliko dana, dakle pune 22 godine kasnije, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da je Hrvatska u ovom slučaju profesoru Novakoviću povredila pravo na poštovanje privatnog života, ali ovaj čovek presudu i pravdu nije dočekao za života, jer je pre godinu dana preminuo. Prethodno je punih 15 godina na hrvatskim sudovima pokušavao tužbom da izbori povratak na posao, ali svi su domaći sudovi, pa tako i Ustavni sud 2014., presudili da je otkaz bio zakonit.

Pomešani učenici

Novaković je u ustavnoj tužbi utvrdio da je otkaz u školi dobio isključivo zbog toga što je srpske nacionalnosti, da se u nastavi služio hrvatskim jezikom uz možda pokoju reč srpskog (što je ustanovila i prosvetna inspekcija), da je inspekcijski nadzor sproveden isključivo nad profesorima srpske nacionalnosti u toj školi, da se temeljem Erdutskog sporazuma u školi u kojoj je radio nastava izvodila dvojezično i da nije bila propisana obaveza njenog izvođenja na hrvatskom jeziku, piše Jutarnji.

Obrazložio je da mu poslodavac nakon 29 godina profesorskog staža nije ponudio neko drugo radno mesto niti mu ponudio dodatno obrazovanje, nego konstatovao da u dobi od 55 godina nije kadar da nauči hrvatski jezik.

Novaković je, naime, predavao u jednom od retkih razreda u kojima srpski i hrvatski učenici nisu bila odvojeni, nego pomešani. Ustavni je sud njegovu ustavnu tužbu odbio.

Odlučilo je tako peteročlano veće Ustavnog suda kojim je predsedavala današnja potpredsednica hrvatskog Ustavnog suda Snježana Bagić, koja je i potpisala tu odluku. Ostali članovi veća bili su Miroslav Šeparović, današnji predsednik Ustavnog suda, Mato Arlović, Duška Šarin i Davor Krapac. I dok je Krapcu i Šarin mandat istekao 2016. (Krapac je nedugo potom preminuo), ostalo troje sudija iz ovog veća Sabor je 2016. i 2017 ponovno izabrao na još jedan mandat na Ustavnom sudu.

Navedeno veće Ustavnog suda zaključilo je da i prosvetne vlasti i redovni sudovi pred kojima je Novaković pokušavao osporiti odluku o svom otkazu - imaju pravo. Ustavni sud je prihvatio i tvrdnju škole u Dardi i redovnih sudova kako se ne može očekivati da je Novaković sa 55 godina života i 29 godina profesorskog staža kadar da nauči hrvatski jezik te da nema smisla omogućiti mu dodatno obrazovanje. Ustavni sud je utvrdio da mu škola umesto otkaza nije mogla ponuditi ni neko drugo radno mesto zbog malog broja učenika školi u Dardi.

Pisana odluka

Odbacio je Ustavni sud i Novakovićeve tvrdnje da mu je povređeno ustavno pravo na upotrebu manjinskog jezika i pisma jer to pravo može da se praktikuje samo u manjinskim školama ili razredima, a ne u nacionalno mešovitima. Ustavni sud pri tome nije dao na važnosti odluci Upravnog suda koji je 2006. presudio da nije nedvosmisleno utvrđeno je li postojala pisana odluka u toj školi o održavanju nastave isključivo na hrvatskom jeziku.

Evropski sud za ljudska prava nedavno je presudio da su prosvetne vlasti i hrvatski sudovi, uključujući i Ustavni sud, povredili Novakovićeva ljudska prava. Odluka o otkazu nesrazmerna je cilju koji se želeo postići jer mu nije pružena prilika da ispravi nepravilnosti u svome radu ako ih je bilo. Hrvatske vlasti su mu odbile mogućnost za dodatno osposobljavanje zbog njegove starosti.

Profesor Mile Novaković je tehničke stručne predmete predavao u istočnoslavonskim srednjim školama u Jagodnjaku, Belom Manastiru i Dardi od 1971. do otkaza 1999. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    22. decembar 2020 | 16:07

    Hrvati i ljudska prava,slucajna drzava i njihove smijurije

  • vlajko

    22. decembar 2020 | 16:21

    Taj profesor ima vise znanja nego svi oni koji ga optuzuju.

  • Zeljko ex JSO

    22. decembar 2020 | 16:06

    Tako to rade ustase.Nisu oni kao mi pa da ti siptari i poturice masu tuđim zastavama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA