• 5
 ≫ 

Dodikov kabinet traži od ambasade Ukrajine informacije o ikoni koja je poklonjena Lavrovu

, Telegraf
 ≫ 

Traži se i da Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu "internet-resursa" i pogrešno medijski interpretiranih navoda, javljaju tamošnji mediji

  • 5
Sergej Lavrov Milorad Dodik

Sergej Lavrov i Milorad Dodik, Foto: Tanjug/AP

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pisali su Ambasadi Ukrajine u BiH sa molbom da dostavi relevantne informacije u vezi sa ikonom koju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, prenose mediji u BiH.

U noti u koju je banjalučka Alternativna televizija imala uvid, od Ambasade Ukrajine u BiH je zatraženo da objasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima kao i da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala, ako ih poseduje, prenosi Tanjug.

U dopisu se ističe da se, prema saznanjima Kabineta, predmetna ikona ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje.

- U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajući u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona deo ukrajinske kulturne baštine molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH dostavi što je pre moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom - kaže se u noti.

To, kako se navodi, uključuje da Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona deo "ukrajinske kulturne baštine", kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile.

Traži se i da Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu "internet-resursa" i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza.

- Ukoliko Ambasada Ukrajine poseduje dokaze da je reč o ikoni koja je deo ukrajinske kulturne, verske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otuđena, od koga, kada i gde, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje - navodi se u noti, prenosi ATV.

U dogovoru sa darodavcem, ruska strana predala je Ambasadi BiH u Moskvi ikonu koju je predsedavjući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je iz Ambasade BiH u Moskvi za RTRS.

Video: Lavrova u Istočnom Sarajevu dočekali Dodik i Cvijanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok