• 2

Danas bi trebalo da budu usvojene izmene Zakona o slobodi veroispovesti

, Telegraf

Sve verske zajednice koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju imaju isti pravni subjektivitet i nema razlike među njima u pravnom smislu

 • 2
zgrada Skupštine Crne Gore u Podgorici

Foto: Tanjug/Marija Petrović

Skupština Crne Gore održaće sednicu na kojoj se očekuje da budu usvojene izmene spornog Zakona o slobodi veroispovesti, tačno godinu dana nakon što je on donet.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić ocenio je da su izmenjene i dopunjene sve diskriminatorne i neustavne odredbe.

Kako ističe, izmenjenom i dopunjenom zakonu, po usvajanju, treba dati šansu određeno vreme, a o novom zakonu se može i treba govoriti posle toga.

- Predlogom zakona se poštuje stečeni pravni subjektivitet Crkve i ostalih verskih zajednica, a propisano je da se imovinsko-pravni sporovi između države sa jedne i crkava i verskih zajednica sa druge strane isključivo mogu rešavati u parničnim postupcima pred nadležnim redovnim sudovima. Svetinje su na taj način dobile sudsku zaštitu - rekao je Džomić za Tanjug.

Prema njegovom objašnjenju, na bazi pravnih principa i jedinstvenog pravnog poretka reguliše se pitanje upisa crkava i verskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica, a sve verske zajednice koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju imaju isti pravni subjektivitet i nema razlike među njima u pravnom smislu.

Sporni crnogorski zakon izazvao je mnogo polemika u javnosti, a prema ocenama analitičara, osim što je produbio podele i podstakao revolt sveštenstva i vernika SPC, izražen i kroz višemesečne litije, njegovo usvajanje ključno je uticalo na opredeljenje građana Crne Gore da nakon tri decenije na vlasti Demokratska partija socijalista ode u opoziciju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dale

  28. decembar 2020 | 01:07

  Ne verujem novoj izabranoj Crnogorskoj vladi,smatram da narod želi istinsku pravu staru Crnu Goru !

  3
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima