≫ 

Skupština Crne Gore usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti

Na sednici crnogorskog parlamenta nije bilo poslanika opozicije

  • 9
Podgorica Crna Gora protest Foto: Tanjug/AP/Risto Bozović

Skupština Crne Gore usvojila je noćas, dva sata iza ponoći, izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti. Za to je glasao 41 poslanik vladajuće većine.

Na sednici crnogorskog parlamenta nije bilo poslanika opozicije, a usvajanje izmena spornog zakona propraćeno je aplauzima poslanika.

U izmene tog Zakona uvrštena su i dva amandmana GP URA. Iz DPS-a su ranije rekli da izmene daju privilegije i monopol samo jednoj verskoj zajednici i samo jednom narodu.

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić rekao je da je rasprava o izmenama Zakona trajala 365 dana i da su građani gotovo referendumski tražili izmene.

- Svi ste učestvovali u tome, čak se desilo da se verski poglavari tradicionalne i najbrojnije crkve dali svoje živote da bi odbranili svetinje i prava svoje crkve i vernika, ali i prava vernika drugih veroispovijesti i prava svih građana kojima je pravo svojine garancija za ekonomsku i svaku drugu nezavisnost - kazao je Leposavić.

Usvajanje izmena Zakona dogodilo se godinu dana nakon što je on donet. Uoči sednice na kojoj se raspravljalo o izmenama, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić je ocenio da su izmenjene i dopunjene sve diskriminatorne i neustavne odredbe.

- Predlogom zakona se poštuje stečeni pravni subjektivitet Crkve i ostalih verskih zajednica, a propisano je da se imovinsko-pravni sporovi između države sa jedne i crkava i verskih zajednica sa druge strane isključivo mogu rešavati u parničnim postupcima pred nadležnim redovnim sudovima. Svetinje su na taj način dobile sudsku zaštitu - rekao je Džomić za Tanjug.

Kako je istakao, izmenjenom i dopunjenom zakonu, po usvajanju, treba dati šansu određeno vreme, a o novom zakonu se može i treba govoriti posle toga.

Premijer Crne Gore je rekao da je usvajanjem izmena Zakona ispravljena nepravda.

- Sada su sve verske zajednice, bez izuzetka, jednake pred zakonom. Ovo je pobeda pravne države, ali i naroda koji je tu državu branio na ulici punih 12 meseci. Večeras je država rukama tog naroda u Skupštini i odbranjena - naveo je na Tviteru premijer Zdravko Krivokapić, nakon usvajanja izmena.

Podsetimo, kada je pre godinu dana usvojen, ovaj zakon izazvao je mnogo polemika u javnosti, a prema ocenama analitičara, osim što je produbio podele i podstakao revolt sveštenstva i vernika SPC, izražen i kroz višemesečne litije, njegovo usvajanje ključno je uticalo na opredeljenje građana Crne Gore da nakon tri decenije na vlasti Demokratska partija socijalista ode u opoziciju.

Video: Pljevlja: Uz sirene automobila i zastave održana litija u automobilima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brkla

    29. decembar 2020 | 07:54

    Tooo bracooo!

  • Tomaš

    29. decembar 2020 | 09:43

    @Lejla A to što je Milo 30 godina radio nije na silu ? Sve je bilo protiv većinske volje naroda. Ovaj zakon ima podršku naroda, a zakone koje je Milo donosio su svi bili protiv.

  • Lejla

    29. decembar 2020 | 08:14

    Na silu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA