• 0

Došli da procene štetu posle prvog potresa pa je sve odjednom palo na njih: Pola sata bili zatrpani

, Telegraf

Završili su sa lakšim povredama

  • 0
Zemljotres u Hrvatskoj, Petrinja

Foto: Tanjug/HINA/DAMIR SENCAR

Među povređenima u jučerašnjem razornom zemljotresu u Petrinji je i troje stručnjaka iz Zagreba koji su došli u Petrinju kako bi pomogli pri proceni štete koja je nastala slabijim potresom dan ranije.

Statičarka Sanda Komesar, arhitekta Vladimir Ževrnja i građevinac Dalibor Radonić ostali su zarobljeni u ruševinama ionako već potresom načete kuće u Petrinji u kojoj su se nalazili u trenutku jučerašnjeg snažnog zemljotresa. Napolju je ostala koleginica geodetkinja koja je pomogla svojim zarobljenim kolegama. Svo troje su spašeni iz ruševina, kao i stariji vlasnik kuće koji je bio s njima u trenutku urušavanja.

Index.hr je razgovarao sa Sandrom Komesar i Vladimirom Ževrnjom o onome što su juče doživeli u Petrinji.

Komesar je prilično povređena, ima i slomljeno rebro, a i danas je još uvek pod utiskom jučerašnjeg bliskog susreta sa smrću, ali je pristala kratko da opiše šta se dogodilo.

Na početku razgovora ističe da je jako ponosna na sve kolege koji su volontirali i volontiraju kako bi pomogli žrtvama zemljotresa i kako bi se što pre stručno pregledale kuće i zgrade koje su nastradale.

- Pažljivo smo pogledali tu kuću pre nego što smo ušli unutra, pazili smo da ne bude opasno. Čak smo se i šalili međusobno da nam bude lakše. No onda je zatreslo - priseća se Komesar.

- Sećam se da smo ostali skroz prisebni kad je krenulo, uhvatili smo se svi za nešto u blizini. Kada se sve srušilo, opet smo se malo zezali da se ohrabrimo. Jedan kolega je pitao hoće li nam još nešto pasti na glavu, drugi je rekao "Šta će, pa sve nam je već palo na glavu". To mi je naročito ostalo u sećanju - kaže ona.

Ističe da su ih brzo spasili iz ruševina.

 

Dakle, da rezimiram jučerašnji dan.
Nas četiri, Dijana (naša geodetkinja, zvana dronuša), Dalibor, Sanda Komesar (nema...

Posted by Vladimir Zevrnja on Среда, 30. децембар 2020.

 

"Bili smo oko pola sata pod ruševinama"

Vladimir Ževrnja kaže da je "bilo grdo".

- Mislili smo na početku potresa da je to 'aftershock', da će brzo proći, ali je onda to đubre zatreslo sve i nije popuštalo - počinje svoju priču Ževrnja.

- Bili smo zarobljeni oko pola sata pod ruševinama. Imali smo kod sebe mobilne telefone i pokušali smo zvati ljude, ali veze nisu radile. Na kraju je pomoglo to što smo urlali iz urušene kuće, pa su nas čuli na ulici i onda je krenulo spašavanje, koje je bilo brzo i efikasno - priseća se arhitekta Ževrnja.

- Prvi su se pojavili alpinisti, njih 5-6, a onda ubrzo i vatrogasci. Krenuli su da čupaju sav materijal koji je bio na nama, koji nas je zarobio, bili su vrlo brzi. Doneli su i motornu testeru da preseku grede koje je trebalo pomeriti. Prvo su izvadili nas troje, a onda dedu čija je to kuća, on je bio zarobljen ispod nas - kaže Ževrnja.

Kaže da su svi bili brzo medicinski pregledani.

- Ja sam imao posekotinu na čelu pa su mi to odmah sredili. Danas me najviše bole leđa, a i leva noga, glava je najmanji problem - navodi Ževrnja.

 

"Nije bilo panike"

Ovaj arhitekta se priseća da nije bilo panike među troje zarobljenih kolega.

- Na nas je pao ceo tavan. Ali nismo imali vremena za paniku, nemate drugog izbora nego ostati pribrani ako se želite izvući. Čak smo se i malo šalili međusobno. Emocije dođu posle, strah i panika, kad je sve gotovo - priseća se Ževrnja.

On je sve to objavio i na Fejsbuku, uz fotografije iz Petrinje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima