Gradonačelnik Petrinje: Ovo je Hirošima, 90 posto grada će biti srušeno, treba nam više novca

Darinko Dumbović naveo je da je 30 miliona kuna za obnovu Petrinje premalo, te da je premijer Hrvatske obećao da će para ipak biti više

  • 5
Hrvatska, zemljotres, Petrinja, 29. decembar 2020 Foto: Tanjug/AP

"Mi smo, ljudi, izgubili smo svoj grad i nismo kamen. Normalno je da moramo da reagujemo emotivno - rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović komentarišući svoju izjavu da je odbio novac za obnovu grada.

Kako je istakao, on nije vratio novac za obnovu nego je rekao da mu ne treba jer mu je iznos od 30 miliona kuna neprihvatljiv, a dodao je i kako je razgovarao s premijerom koji mu je dao reč da će novca biti više, piše portal 24sata.hr.

- Nisam vratio novac, samo sam rekao da mi ne treba. Rekao sam da sam prespavao noć i da sam doneo odluku da je to za mene bila ponuda koja nije prihvatljiva, za moj štab i mene kao čoveka. Mi smo ljudi, izgubili smo svoj grad i nismo kamen. Normalno je da moramo da reagujemo emotivno - naveo je Dumbović.

Kako je dodao, razgovarao je sa premijerom i dao mu do znanja da mora da postoji još snažnija komunikacija u preraspodeli sredstava.

Premijer Plenković dao reč da će novca biti više

Dodao je kako smatra da su svi dobili premalo sredstava, ali i da je premijer Plenković dao reč da će ga biti više.

- To je meni trebalo. Pre svega sam bio siguran da poruka koju dajem mora biti jasna. Neću dozvoliti nikada da politički ključ osim struke dodeljuje finansijska sredstva. 30 miliona nije novac koji bi zadovoljio danas, ali dobio sam reč da ćemo dobiti više sigurno - naglasio je gradonačelnik.

Kazao je kako im nije bilo prihvatljivo u tom trenutku što je Glina dobila 25 miliona kuna pomoći, a oni 30.

- Danas je Petrinja grad koji će se gotovo ceo srušiti. Do juče je bilo šanse 60, 70 posto da će se srušiti, danas sam došao do spoznaje i istine - 90 posto grada će biti srušeno. Ovo je jednostavno Hirošima koja je napravila tugu i nesreću svima - poručio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Video: Dron pokazao svu katastrofu koju je napravio zemljotres u Petrinju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    2. januar 2021 | 15:47

    Pa i jeste malo, obzirom kako kaže da je 90% građevina ugroženo.Ako uzmemo u obzir da je samo Srbija donirala 1 milion, a njihova država 4 miliona, onda mislim da se nisu baš otvorili.

  • Trange-frange

    2. januar 2021 | 15:59

    Kakva ste zlodela cinili, tek ce vam biti Hirosima!

  • Milorad

    2. januar 2021 | 16:15

    Prema snimku se ne vidi da je 90% . Mozda 9%.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA