≫ 

Drugi, još jači zemljotres od jutros u Petrinji

Jutros su Petrinju pogodila dva jača zemljotresa, prvi je bio magnitude 3,5, a drugi 4, 2 stepena po Rihteru

  • 6
Zemljotres u Hrvatskoj, Petrinja Foto: Tanjug/HINA/DAMIR SENCAR

Ni ova noć nije protekla mirno za stanovnike Petrinje, Siska, Gline i okoline, jer je rano jutros u 04.20 sati zabeležen novi zemljotres jačine 3,5 stepeni po Rihteru, a onda u 7.50 sati od 4,2 stepena po Rihteru.  

Kako je objavila hrvatska Seizmološka služba, seizmografi su zabeležili prilično jak zemljotres sa epicentrom dva kilometra severoistočno od Petrinje.

- Magnituda potresa iznosila je 3,5 po Rihteru, a intenzitet u epicentru IV-V stepeni EMS sklale - navedeno je u saopštenju.

Potres se osetio širom centralne Hrvatske, pa i u Sloveniji, prenosi Index.hr.

Ooko 7.50 sati na području Petrinje i okolnog područja, dogodio se još jedan. Potres se prilično osetio i u Zagrebu.

Seizmološki zavod javio je da je bio 4.2 po Rihteru.

- Jutros u 7 sati i 49 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabeležili su prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru V-VI stupnja EMS lestvice. Potres se osetio u centralnoj Hrvatskoj - izvestili su iz Seizmološke službe.

Kuk: Vrlo mala verovatnoća za novi jak potres

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da je vrlo mala verovatnoća da bi na petrinjskom području mogao da se dogodi još jedan jak zemljotres, što, kako kaže, važi i za zagrebačko područje.

On je sinoć za RTL rekao da zagrebački i petrinjski rasedi nisu direktno povezani u smislu da će pomeranje jednog direktno podstaći pomeranje drugog.

Objasnio je da se potresi na ovom području stalno događaju i da nema načina da se predvidi da li jedan ili nekoliko potresa koji su se dogodili na istom epicentralnom području znači početak serije i da će uslediti neki jači potres, prenosi Hina.

Kaže da je za jak potres snage 6 stepeni potrebno raščlaniti epicentralno područje Pokuplja, gde se već dogodio potres maksimalne vrednosti koja je moguća na tom području.

- Za genersanje potresa tako velike jačine potrebno je vreme i ogromna energija. Mi imamo sad puno razloga da verujemo i velika je verovatnoća da je ovo što se sad dogodilo potrošilo tu veliku većinu energije te da je vrlo mala verovatnoća da bi se na tom području mogao dogoditi još jedan tako jak potres. Isto važi i za zagrebačko područje - zaključio je Kuk.

Video: Dron pokazao svu katastrofu koju je napravio zemljotres u Petrinju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kraljevčanka

    4. januar 2021 | 09:01

    Saosećam se sa tim ljudima,prošli smo tu katastrofu,njima je još gore nego nama kad se desilo....taj strah je neopisiv,zvuk koji prethodi potresu je strašan,gubitak materijalnih stvari je nevažan naspram brige za goli život svojih bližnjih,psihički izdržati je izuzetno teško.Gospod Bog nek ih sačuva!

  • Rade

    4. januar 2021 | 08:18

    A u 07.49? Nov zemljotres...

  • Milica

    4. januar 2021 | 10:01

    Meni je zao devojcice koja je stradala, a oni nek se zapitaju sta se desava. Juce sam na 3 snimka naletela kako klinci od 15-30 godina pevaju kako srbe treba poklati. Nema ih ni milion, a mrznja ce ih ubiti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA