≫ 

Neverovatni podaci u izveštaju EMSC-a: Evo koliko se puta zatreslo tlo u Hrvatskoj za šest dana

Jedino je potres kod Imotskog u prošlom veku 1942. godine bio jednake magnitude 6,2 prema Rihteru

  • 0
Hrvatska, zemljotres, Petrinja, 29. decembar 2020

Foto: Tanjug/AP

Tlo na petrinjskom području i dalje snažno podrhtava o čemu svedoče dva jaka potresa od jutros.

Kako je izvestila Seizmološka služba Republike Hrvatske, seizmografi su najpre u 4.20, zabeležili prilično jak potres magnitude 3,5 prema Rihteru s epicentrom dva kilometra severoistočno od Petrinje. Zatim su seizmografi u 7.49 zabeležili još snažniji potres magnitude 4,2 prema Rihteru s epicentrom kod Petrinje. Taj potres se osetio u središnjoj Hrvatskoj, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon što je 29. decembra prošle godine Petrinju pogodio razorni potres magnitude 6,2 prema Rihteru seizmolozi su upozorili da se mogu očekivati brojni naknadni potresi pri čemu mnogi mogu da budu prilično jaki.

Podsetimo, razorni petrinjski potres jedan je od dva najjača instrumentalno zabeležena potresa koji su se dogodili na teritoriji Hrvatske od početka 20. veka, otkada počinje instrumentalno beleženje potresa u Hrvatskoj.

Jedino je potres kod Imotskog u prošlom veku 1942. godine bio jednake magnitude 6,2 prema Rihteru, a dogodio se na isti datum, 29. decembra.

Preliminarne analize Seizmološke službe ukazuju na stotine potresa koji su se dogodili u proteklih nedelju dana. Tako su seizmografi na Staru i Novu godinu na petrinjskom području zabeležili 150 potresa: od čega 96 potresa 31. decembra i 54 potresa 1. januara.

Tokom 2. i 3. januara do 9 sati na petrinjskom području seizmografi su zabeležili 87 potresa: od čega 43 magnitude između 2 i 3 te dva magnitude između 3 i 4 prema Rihteru.

Tokom nedelje (do 20 sati i 40 minuta) u Petrinji je zabeleženo 46 potresa, od kojih jedan magnitude između 3 i 4 prema Rihteru.

EMSC je danas objavio izveštaj o potresima u Hrvatskoj u kojem se spominje da je u roku šest dana petrinjsko područje pogodio čak 291 potres.

Video: Ovako je zemljotres u Petrinji tresao ribnjak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA