Stručnjaci otkrili uzrok razornog zemljotresa u Hrvatskoj

Tektonska aktivnost čitavog prostora Hrvatske, pa tako i šireg epicentralnog područja Pokupsko-Petrinja-Sisak uzrokuje kontinuirano kretanje Jadranske litosferne mikroploče prema severu

  • 3
Zemljotres u Hrvatskoj, Petrinja Foto: Tanjug/HINA/DAMIR SENCAR

Uzrok zemljotresima koji su pogodili centralnu Hrvatsku na širem području Petrinje, Siska i Gline, aktivnost je dve uspravne rasedne ploče, saopštio je Hrvatski geološki institut.

Navodi se da tektonska aktivnost čitavog prostora Hrvatske, pa tako i šireg epicentralnog područja Pokupsko-Petrinja-Sisak uzrokuje kontinuirano kretanje Jadranske litosferne mikroploče (Adrije) prema severu.

Zbog toga, precizira se, u gornjim delovima Zemljine kore, na kontaktu Dinarida i Panonskog bazena, dolazi do velikih naprezanja. Kada naprezanje dosegne kritični nivo, dolazi do (re)aktiviranja pojedinih raseda iz tog sistema, odnosno naglog pokretanja kilometarskih blokova kore dimenzija od nekoliko stotina do hiljada kubnih kilometara, usled čega se oslobađa ogromna energija koja uzrokuje zemljotrese.

Prema preliminarnim geološkim analizama naučnika i stručnjaka Hrvatskoga geološkog instituta, koje se zasnivaju na geološkim kartama, brojnim podacima sa terena koji su objavljeni u medijima, terenskoj prospekciji, raspoloživim seizmološkim, kao i preliminarnim satelitskim podacima, potres koji je pogodio Petrinju i okolinu 28. decembra aktivirao je sistem raseda u podzemlju šireg područja Siska, Petrinje i Gline.

Očigledno je da se radi o tački susreta uzdužnih i poprečnih raseda na pružanje Dinarida. Oba rasedna sistema sastoje se od više raseda s horizontalnim kretanjem krila (strike-slip).

Zbog velike količine oslobođene energije pri kretanju rasednih krila, rupture u stenama manifestovale su se i na površini terena, pa se na širem epicentralnom području duž rasednih linija nailazi na razne površinske manifestacije tog kretanja i vibriranja terena.

Deo deformacije površine terena između Petrinje i Gline veovatno su posledica urušavanja podzemnih hodnika rudnika smeđeg ugljena koji su radili u prvoj polovini 20. veka i nisu adekvatno sanirani (zatrpani), navodi se u saopštenju.

Video: Žitelj Petrinje: Svi već trzamo na buku, na svaki čudan zvuk

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun-Tunja

    5. januar 2021 | 18:22

    Uredu ugalj ,nitko ne pominje naftu koja sa vadi.Prijatelj koji radi na naftim bušotinama mi podtvrdio.Nijednom nakon potresa nisu morali aktivirati pompe.Da nafta sama pod snažnim dosta snažnijim pritiskom već prije potresa puni spremišta.Pumpe kod Kutine,Ivanić Grada i Siska ne rade,tj. bez upotrebe su.Naravno nešto što se izvuče iz zemlje stvara vakum.Taj vakum uslijed potresa ovog puta jačeg, stvara rupetine i secovanje zemljine površine.Nafta i ugalj stvori priroda, ako joj se uzme ulazi voda ili slijedi propadanje tla.

  • Ela

    5. januar 2021 | 17:47

    E to je bitno znaju uzrok a jel znaju ko će im nove kuće izgraditi

  • Antun pokatoliceni srbin

    5. januar 2021 | 19:27

    Niti je neko pokrio niti je neko otkrio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA