Preti ekološka katastrofa na Drini kod Višegrada: "Svake godine isto"

- Trebalo bi da se radi na uklanjanju divljih deponija, koje su brojne u ovom regionu - kazao je Furtula

  • 6

Pažnju javnosti u regionu, ali i u Srbiji, privukli su izveštaji o ogromnoj količini smeća i otpada koje je stiglo na krunu brane u Višegradu.

Kako su već pisali mediji, specijalizovani tim Hidroelektrane "Višegrad" godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, među kojim je drvo, plastika i drugi otpad sa deponija u okruženju. Pre dva dana počelo je čišćenje reke.

Smeće, pored što je pretnja životnoj sredini, može da utiče i na rad hidroelektrane, a Dejan Furtula, ekološki aktivista u BiH, kazao je da se “opet dešava ekološka kataostrofa”.

- Svake godine isto. Nadamo se da će neko izaći i sastati se sa nama kako bismo rešili problem, jer se tiče zdravlja svih nas. Planiramo da pišemo Evropskoj uniji i želimo da informišemo evropske zvaničnike u vezi sa ovim gorućim pitanjem - kazao je Furtula, a prenosi “Ruptly”.

- Ne znam kako će problem biti rešen, ali sigurno neće biti lako. Trebalo bi da se implementira više nivoa ekološke zaštite. Takoće, trebalo bi da se radi na uklanjanju divljih deponija, koje su brojne u ovom regionu - dodao je on, komentarišući veliku količinu plastike i smeća u Drini.

Plutajući komunalni otpad na Limu i Drini gorući problem

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je ranije da je plutajući komunalni otpad na Limu i Drini gorući problem i pozvala nadležne republičke institucije, kao i jedinice lokalne samouprave da se maksimalno angažuju u rešavanju ovog problema.

Vujovićeva je navela da je odlivanje komunalnog otpada u Drinu i Lim regionalni ekološki problem, koji je Srbija voljna da rešava, ali je neophodna saradnja sa susednim državama.

- Nedopustivo je da nam reke - naša prirodna bogatstva, budu zatrpane otpadom i protiv toga moramo zajedno da se borimo. Ministarstvo zaštite životne sredine intenzivno radi na mapiranju svih divljih deponija koje se nalaze u neposrednoj blizini pomenutih reka, a nedavno smo i zatvorili deponiju Stanjevine u Prijepolju - rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da se ne može govoriti o zdravoj životnoj sredini ukoliko su reke zagađene i preplavljene otpadom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    7. januar 2021 | 22:43

    Pa kad bi krenuli da kaznjavate kao u Svedskoj nebi bio goruci problem!

  • Nes

    7. januar 2021 | 23:47

    Nedaj boze da su ona dva Engleza prošli pored jezera od kad se ovo desilo.

  • nikolas

    7. januar 2021 | 23:54

    OBJASNITE LJUDIMA DA SAMI SEBI ZAGADJUJU VODU ZA PICE I DA SU ZBOG TOGA BOLESNI ONI KAO I NJIHOVA DECA I UNUCAD !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA