≫ 

Lepa Mostarka jedini bagerista u BiH: Sa samohranom majkom 3 sina u početku samo retki hteli da rade

Poput mnogih žena, ova 33-godišnja Mostarka od svog doma iz naselja Ilići polazi našminkana i doterana u obući sa potpeticama, ali pri dolasku na radno mesto potpetice zameni gojzericama

  • 5
Šejla Maksumić Foto: klix.ba

Šejla Maksumić iz Mostara je jedina žena bageristkinja i vozač kamiona u BiH, koja već osam godina, upravljajući teškim mašinama na hercegovačkim gradilištima, uspešno ruši predrasude o ženskim i muškim poslovima, navodi Klix.

Ona je samohrana i ponosna majka trojice sinova, koja svojim životom svedoči o doslednosti poznate izreke da je samohrana majka superheroj i da ona može i što izgleda nemoguće.

Poput mnogih žena, ova 33-godišnja Mostarka od svog doma iz naselja Ilići polazi našminkana i doterana u obući sa potpeticama, ali pri dolasku na radno mesto potpetice zameni radnim gojzericama i lepu odeću radničkom uniformom.

- Verovatno ne bih nikada počela to da radim da mi nije tate - kaže Šejla za Klix.ba na početku fascinantne priče koja je isprepletena energičnom borbom i ljubavlju samohrane majke.

Miris benzina u krvi

Priča kako je vožnju i miris benzina oduvek volela i da je vozački ispit položila sa svega 16 godina, pa je vozačku dozvolu morala da čeka dok ne postane punoletna. Ali, već tada je, kako kaže, krijući znala da sedne za volan kamiona koji joj je uvek bio fascinantan.

- Vožnjom sam prvi novac zaradila upravljajući volanom taxi vozila u Mostaru - kaže Šejla, prisetivši se kako je i tada njen posao mnogima bio iznenađenje, jer se to smatralo "muškim poslom".

Ona se nije osvrtala na to, niti je kada poslove delila na muške i ženske, a novac koji je zarađivala nije bio dovoljan za potrebe njenog života sa troje maloletne dece.

- Radila sam razne poslove da bih zaradila potrebni novac za život, a tako sam na nagovor oca počela da upravljam i bagerom - priča Šejla. S radošću i ponosom je podelila i sećanje na taj trenutak.

- Kako je otac imao privatno kamione i bagere s kojima radi, dogodila mu se situacija da je imao dogovoren posao koji nije mogao da radi. Tada je on, znajući da volim dinamične poslove i da već znam da vozim kamion, mene nagovorio da počnem da radim s bagerom. Dao mi je nekoliko dana da naučim osnovno i dobijem osećaj šta je bager i doslovno me gurnuo u vatru da se snalazim - priseća se Šejla. Kaže kako joj je početak rada s bagerom doneo najbolju zaradu do tada.

- Tata me stvarno bodrio da to radim, a onda sam osetila i značajnu finansijsku korist, što mi je bio dodatni motiv uz dinamiku posla koji me fascinirao od početka - iskreno će Šejla.

Međutim, ulazak u gradilišta za nju nije bio jednostavan. Samo zato što je žena doživljavala je razne podsmehe, pa čak i otvorene bojkote što joj je tada jako teško padalo.

Nisu želeli da im žena radi

- Bilo je tu zaista svašta. Ljudi su tatu zvali, govorili kako ne žele da im žena radi, ali on je nekako bio odlučan da me podržava i motiviše da nastavljam. Samo, sreća da mi se to nije dešavalo na samom početku tako otvoreno, jer bih se verovatno razočarala - otvoreno će Šejla.

Uprkos njenoj dinamičnosti i želji za radom, kako sa setom priča, bez pune podrške oca bi joj bilo nemoguće da opstane u tom poslu.

- Nikada neću zaboraviti kad sam došla na jedno gradilište i čovek mi nije dao da radim. Nazvao je oca i rekao da s njim ima dogovor, a ne da dođe neko žensko s bagerom. Tata ga je nekako uverio da me pusti da radim i rekao da će sigurno biti zadovoljan jer znam da radim. Na kraju posla, taj čovek mi se izvinio i ostavio bakšiš kakav mi nikada niko nije ostavio - priča mostarska bageristkinja jednu od teških situacija iz koje je izašla kao pobednik.

Preporuka od poslodavca

Dodaje kako ju je taj čovek kasnije preporučio i drugima kao osobu koja kvalitetno radi, a priča o njenom radu se širila, pa je postepeno postajala prihvatljiva među bageristima.

Počela je da radi s malim bagerom, kog od milja zove "Kubotica", ali sada podjednako dobro upravlja velikim bagerom i kamionom, tako da je potpuno svejedno, za upravljač koje mašine seda i na koje gradilište ide, jer je sada ona ravnopravan deo ekipe na svim gradilištima.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Foto: Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    11. januar 2021 | 09:14

    Postovanje prema gospodji ali balkan nije jos dorastao kao sto se to ruskinje I evropske zene uhvate svakakog posla I ne stide se nju je verovatno nuzda naterala narod je ponizeno gleda dok je na zapadu ponos izaci po gradu u radnom odelu.

  • Bagerista.

    11. januar 2021 | 07:20

    Svaka čast. Samo napred 💪🍺

  • Hehe

    11. januar 2021 | 07:25

    Svaka cast, al da me trese 10 sata dnevno masine. Noooooo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA