≫ 

Filip je uzeo kalašnjikov i krenuo u krvavi pohod: Lampioni i cveće u Splitu na godišnjicu ubistava

Suđenje na Županijskom sudu u Splitu polako se privodi kraju, a očekuje se da će na ročištu u februaru iskaz dati i Filip Zavadlav

  • 5
Filip Zavadlav, suđenje, Split, ubistvo Foto: Tanjug/HINA/Miroslav Lelas

Lampioni i cveće na trgu na Šperunu u Splitu danas stoje kao podsetnik na trostruko ubistvo u kojem su ugašena tri života. Pre tačno godinu dana, Filip Zavadlav uzeo je kalašnjikov i jezivom smirenošću krenuo u pohod po centru grada ispaljujući rafale usred bela dana.

Na Šperunu je prvo likvidirao Marina Bobana (25) i teško ranio Juricu Torlaka (38) koji je naknadno preminuo na putu do bolnice. Obojica su bili na motociklu Yamaha XT 660. Potom je krenuo put Radmilovićeve ulice gde je na Suzuki Burgmanu likvidirao Marina Ožića Paića (25). Nekoliko sati nakon zločina policija ga je tražila po Varošu i širem centru grada, a na raju je uhapšen u kafiću Borsalino.

Predao se na nagovor socijalnog radnika koji je godinama upoznat s pričom porodice Zavadlav i koji je nastojao da pomogne Filipu da započne novi život. Pokušavao je Filip da izgradi taj novi život, ali droga u koju su upali njegova mlađa braća Antun i Stanislav bio je prevelik teret, prenose 24sata.hr.

Majka Etel ih je napustila, a otac Ante nije bio preteran autoritet, naprotiv, stanom na Skalicama paradirali su razni likovi, pretnje i svađe bili su normala, uslovi za život nedostojni, a koliko je bilo strašno živeti u takvom okruženju govori i činjenica da je tokom istrage u stanu pronađeno na desetine iskorišćenih špriceva.

Zavadlav se preselio u Šenoinu u Varošu, ali nije mogao da prekine sa porodicom i morao je da čuva braću, posebno Stanislava, koji je duboko ogrezao u zavisnost, navode 24sata.hr.

Marcela Sunara, mlada žena kod koje je Filip unajmio stan, sa velikim zanimanjem prati suđenje Zavadlavu, koji bi presudu mogao da dočeka u februaru ili martu. I sama je svedočila na sudu, a u vrlo emotivnom izlaganju, govorila je da je Filip bio veoma uredan i pristojan.

- Da se odmah razumemo, njegov čin ne može da se opravda. On svoju kaznu mora da odradi. Ali svo četvoro su žrtve, i trojica ubijenih, ali i Filip. On je žrtva nemara institucija, on nije imao kome da se obrati, nije imao pravog prijatelja, ni roditelje.  Ne čujem se s njim, ne pišem mu. On je sada zasut pismima i ispraznim pričama od ljudi koji mu šalju krive signale, čine ga zbunjenim. Muka mi je da ga gledam. Zbog maske mu vidim samo oči. I vidim da je izgubljen - kaže Marcela dodajući kako Filip i dalje ne može da spava.

Filip Zavadlav Foto: Facebook/Filip Zavadlav

Veruje kako mu je sada već došlo do mozga šta je napravio i da ga to strašno muči.

- Sad samo čekam presudu, a onda ću mu otići u posetu. Da, htela bih da ga vidim. Pratim šta se događa na sudu, čini mi se da Filip ne dobija adekvatnu pomoć, a mislim da je razgovor za njega najbolje rešenje  - kaže Marcela.

Filipov advokat Branko Šerić potvrdio je da njegov klijent opet dobija terapiju.

- Čuo sam se s njim više puta protekle nedelje. On je dobro, a kako pati od nesanice opet su počeli da mu daju terapiju. Malo se smirio i shvatio je da ne sme da naseda na te priče iz pisama koje dobija i na ta besmislena obećanja - kaže Šerić potvrđujući kako će Filip vrlo verovatno dati svoj iskaz na idućem ročistu početkom februara.

Šta je s merama sigurnosti s obzirom da su na poslednjem ročištu Filip, ali i pravosudni policajci, stigli s pancirkama?

- Koliko znam, sve je u redu. Odluku hoće li mere osiguranja biti pojačane donosi policija. Ja sam im i tada rekao da meni ne treba pratnja, ali njihova reč je zadnja. Ja se ne osećam ugroženim - kaže Šerić koji je na poslednjem ročištu tražio da se u dokaze uključi i snimak koji je naknadno pronađen, a koji je Filip slao Mariji. Iako nije službeno potvrđeno, reč je snimku poslatom stjuardesi iz Beograda s kojom je Filip neko vreme bio u vezi, a koji bi trebalo da pokaže u kakvom je stanju rastrojenosti bio nekoliko nedelja i dana pre ubistava.

I dok Filip čeka dan kad će davati iskaz, ali i skoru presudu, njegov brat Stanislav i dalje pravi probleme. Tako je on početkom avgusta ukrao pušku čoveku koji je umirao na parkiralištu nedaleko od zgrade PU splitsko-dalmatinske.

I Filipova majka Etel puni novinske stupce, i to zbog porodičnog nasilja. Ona je u decembru prošle godine na Prekršajnom sudu u Splitu osuđena zbog pretnji upućenih svom suprugu i Filipovom ocu, Anti Zavadlavu.

Video: Kraj krvave drame u Splitu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA