• 4

Poruka monahinja koje su zavejane danima: Bog je s nama, nismo same. Ko onda može protiv nas? Niko!

, Telegraf

Monahinja Sinklitikija i Bosiljka, koje tihuju u manastiru Preobraženja Gospodnjeg na Somini, danima su zavejane i odsečene od sveta

  • 4
Monahinja

Foto-ilustracija: Shutterstock

"Nismo same, sa nama je Bog! A ko onda može protiv nas? Niko!" Ovo je poruka monahinja Sinklitikije i Bosiljke koje tihuju u manastiru Preobraženja Gospodnjeg na Somini u Hercegovim lukama - Banjanima, nikšićkoj opštini, metohu manastira Kosijerevo, koje su danima zavejane i odsečene od sveta zbog velikog snega koji je napadao blizu jednog metra!

- Čuo sam se sa monahinjama mobilnim telefonom kada su mi saopštile da su dobro i da se raduju zimskim čarolijama. Kazale su da za njih veliki snegovi nisu ništa novo jer sa smetovima druguju gotovo svake zime - kaže, za Novosti Željko Šapurić, urednik grupe "Banjani Oputna Rudina":

- Ipak, poznajući ćudi te planine pokrenuo sam inicijativu da jedna grupa mladih i hrabrih Nikšićana, koji se dobro snalaze u ovakvim uslovima, dođu do sestrinstva manastira i pomognu sa osnovnim životnim potrepštinama.

Brzo su reagovali Dragan Radović, Vidoje Perović, Željko Mirković i Marko Blečić koji su uspeli motornim sankama da dođu do monahinja. To je, zapravo, u toj nedođiji bio jedini način da se na vreme stigne. Dopremili su im petrolej za lampu jer solarni sistem u manastirskom kompleksu ne funkcioniše zbog dotrajalih akumulatora. I umesto straha i zebnji, ove momke dočekale su Sinlitija i Bosiljka sa velikim osmehom i radošću.

- Uprkos nevremenu nama ništa ne nedostaje. Pitale smo ih - jeste li pobedili strah! Jer put do nas u ovim danima je zaista nemoguć. Prijatno su nas iznenadili i hvala im za žrtvu koju su zbog nas podneli - kaže sestra Sinklitikija.

- Službe obavljamo dok je dnevne svetlosti dok u konaku koristimo lampe. To malo struje što proizvedu akumulatori dođe nam da dopunimo mobilni telefon i zovnemo Željka Šapurića u slučaju potrebe. Crkva je nada i spasenje gde god da ste. Veliko hvala ovim divnim ljudima koji su nas se setili i obišli.

I Janko Vujović i Dragan Babić, takođe Nikšićani, krenuli su na put do manastira u Somini, ali ih je veliko nevreme omelo da dođu do sestara Sinklitikije i Bosiljke. Oni su kombijem uspeli da dođu do kuće Orbovića, koja je od manastira udaljena pet kilometara, gde su ostavili sve ono što je sestrama potrebno za život.

- Blagodarimo na njihovom požrtvovanju - kaže sestra Bosiljka:

- Mi planiramo da, kada malo vreme popusti, da se spustimo do sela i preuzmemo darove.

Video: Jedini srpski svetac u Americi: Monasi otkrili čudo nakon iskopavanja svetih moštiju

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovo

    Veliki respekt za njih .Drzao pomogni tu i Bog ce nama Srbima pomoci

  • Boža zemunac

    Bože pomozi.

  • Srbbgd

    Dajte ljudi da kupimo akumulatore za solarni sistem i pošaljemo monahinjama ako već Crkva to nije u stanju. Svašta bi napisao ali zadržaću to za sebe.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima