≫ 

Pupovac o incidentu na kninskoj tvrđavi: "To je štetno i za mlade Srbe i za mlade Hrvate"

Prema njegovom uverenju, incident na kninskoj tvrđavi je "za neko vreme bacio ljagu na sve što su Republika Srbija i njeni građani učinili i čine"

  • 7
Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik u hrvatskom saboru Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac ocenio je kao "veoma štetan" i "sramotan čin" nedavni incident na kninskoj tvrđavi, i istakao da "za takav "ratni jezik" više nema mesta u odnosima dve zemlje.

- Sramota je da se plemenit čin povodom praznika Svetog Save - kada se među Srbima deci dele paketići, a koju su podržale i relevantne institucije da deca očuvaju svoj identitet - ocrni i kompromituje sasvim nepotrebnim, blesavim i izuzetno štetnim porukama - rekao je Pupovac za Hinu.

On je komentarišući video snimak objavljen na Fejsbuk nalogu teologa Miloša Stojkovića o poseti Kninu, a u kome se govori o "okupiranom srpskom gradu", rekao da za tako nešto nema mesta u aktuelnim odnosima Srbije i Hrvatske.

- Te poruke možda u Srbiji nekom treba da pokažu kako je neko bio junak na kninskoj tvrđavi, kako je neko bio junak u Hrvatskoj... Ali, govoriti ratnim jezikom, takmičiti se u ratnim pričama i ratnim retorikama - to je nešto što ne može imati mesta, ne samo u toj akciji nego ni u današnje vreme, jer je to štetno i za mlade Srbe i za mlade Hrvate, to je štetno za Srbiju i Hrvatsku - rekao je Pupovac.

Prema njegovom uverenju, incident na kninskoj tvrđavi je "za neko vreme bacio ljagu na sve što su Republika Srbija i njeni građani učinili i čine" u pomoći stradalima od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Verujem da smo svi, zapravo, shvatili da su takvi pokušaji velika sramota ne samo za ljude koji su to učinili, a da ćemo se mi ostali izdignuti iznad toga i videti da je mnogo više onih koji se rukovode potrebom da budemo solidarni, da budemo bliski jedni drugima i da izađemo iz ratnih priča u mirnodopske, priče u kojima ćemo obnavljati međusobne veze, jačati ekonomsku i kulturnu saradnju i istovremeno pokazati da znamo poštovati stradanje i s jedne i s druge srane - rekao je Pupovac.

Pupovac je u ambasadi Hrvatske u Beogradu prisustvovao završnici humanitarne akcije srpskih umetnika kojom je osigurano oko 7000 evra pomoći stradalima u zemljotresu u Banovini i istakao da taj gest ima "iznimnu vrednost, ne samo simboličku, već nadasve ljudsku".

- Ti stvaraoci i umetnici, a ne samo velike firme, ne privredne komore i ne država, stavili su na raspolaganje ono što imaju, od svoje duše i od svog srca. Jednako tako kao i oni koji su otkupili njihova dela, pokazali su da stoje solidarno uz ljude koji prolaze najteža stradanja, najprije ratna, a sada i ova u kojima su neki ljudi ostali i bez kuće i bez kućišta - rekao je Pupovac.

Video: To su poruke koje u Hrvatskoj podržavaju ratni duh i ratne strahote: Pupovac o incidentu u Vukovaru, napadu na njega i položaju Srba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    3. februar 2021 | 06:26

    Ovaj se još pita? Zabranuite mu ulazak u Srb. Taj sve radi protiv Srba, samo ga fotelja interesuje.

  • Mišo

    3. februar 2021 | 09:21

    Mladi hrvati uče od roditelja da mrze srbe i to je tako a gde je onaj što se udvara hrvatima

  • Antun-Tunja

    3. februar 2021 | 09:11

    Tu ljudsku gromadu visine 1,62 metra idući put ka dođe fino za uši nategnuti da dosegne do 1,80metra visine normalnog čovjeka.Za paketiće koje je doneo ukupne vrednosti niti 2000 Euro, on si dao previše za pravo.Njegovo je da ponovno dođe a naše da ga malo za uši uz par pljuski!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA