U Hrvatskoj sve više rupa u zemlji posle zemljotresa: Za 7 dana pojavilo se njih 30

Stručnjaci smatraju da ova pojava predstavlja "veliku geološku opasnost"

  • 3
Petrinja, zemljotres, rupa Foto: Tanjug/HINA/DANIEL KASAP

Na području centralne Hrvatske koje je jedan od problema nakon nedavnih zemljotresa su i otvorene rupe ili vrtače, kojih je svakim danom sve više i predstavljaju opasnost po stanovništvo.

Šef vladinog Štaba za obnovu Tomo Medved je rekao na današnjoj sednici vlade da se samo u poslednjih sedam dana otvorilo 30 novih rupa i sada ih je, kazao je, ukupno 80.

Profesor Bruno Tomljenović sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu održao je prezentaciju o njihovim trenutnim saznanjima o vrtačama istakao da se i na području Mečenčana stalno povećava njihov broj, prenosi Tanjug.

Upozorio je da su lokacije na kojima bi se mogle pojaviti buduće vrtače za sada nepoznate, ali smatraju da su moguće na području Mečenčana i Borojevića i da bi predstavljale veliku geološku opasnost i rizik za stanovnike toga pondeblja.

Sprovedeno je, kazao je, nekoliko metoda istraživanja kako bi mogle da se prepoznaju potencijalne lokacije za nastanak urušenih vrtača u budućnosti.

Video: Gradonačelnik Petrinje držao uživo konferenciju, a onda je krenulo sve da puca, ruši se...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šumadinac

    4. februar 2021 | 14:56

    Sad se jame, otvaraju same. Ovoga puta za vas. 👌 Zemlja progovara o vasim zlocinima! Sve Bog vidi, ustaše!

  • ANTE BAN

    4. februar 2021 | 18:06

    Ti krajevi su bili ukleti još od davnina! Mi u stožeru HDZ-a smo još davno ispravno zaključili da taj kraj treba zapostaviti. Eto dodatnog razloga da tamo skladištimo nuklearni otpad!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA