≫ 

Dete (3) u Hrvatskoj obolelo od britanskog soja: Postoje preliminarni rezultati za još 8 pacijenata

U Klinici za infektivne bolesti od 20. januara ukupno je sekvenciran 61 uzorak

  • 4
Antitela, laboratorija, koronavirus Korona virus / Foto: Tanjug/AP

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom korona virusa B.1.1.7. a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca u dobi od 50 godina i deteta od 3,5 godina iz Zagreba, i 34-godišnjeg muškarca iz Brodsko-posavske županije.

U Klinici za infektivne bolesti od 20. januara ukupno je sekvenciran 61 uzorak, i to - 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 uzoraka iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske, šest iz Sisačko-moslavačke i četiri iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Međutim, postoje preliminarni rezultati za još osam pacijenata.

- Kolege iz Zavoda za javno zdravlje su javili kako imaju preliminarne rezultate za osam bolesnika, ali oni će o tome detaljnije izvestiti javnost. Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje - rekla je Alemka Markotić, šef Infektivne klinike na konferenciji za medije komentarišući pojavu britanskog soja korona virusa u Hrvatskoj.

Iz ministarstva su ranije istakli da su o svemu obavešteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od obolelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

Inače, tri uzorka poslata su i u ECDC u sklopu pošiljke, koja je danas s uzorcima iz raznih delova hrvatske upućena iz HZJZ-a, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 577 novih slučajeva od 6.829 testiranih, a preminulo je 14 osoba. 1.055 pacijenata je na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta.

Video: KBC Bežanijska kosa izlazi iz kovid sistema

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    10. februar 2021 | 12:44

    E ovo je opasno krecu na decu!

  • Sanja

    10. februar 2021 | 21:10

    Kod nas u skoli deca redom,svi odjednom bol u grlu i jak kasalj,i povracanje.

  • SRBIJO

    11. februar 2021 | 21:57

    AKO IMALO CENITE LJUDSKE GLAVE ZATVARANJE ŠKOLA I UVESTI VANREDNO STANJE I POLICIJSKI ČAS HITNO ✍️💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯🦇💯💯💯💯🦇💯💯💯💯💯💯💯💯

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA