≫ 

Izdata saglasnost za uvoz vakcine Sputnjik V u Crnu Goru

Prve doze stići će u Crnu Goru tokom naredne sedmice

  • 1
Sputnik V vakicna koronavirus Foto: Tanjug/AP

Crnogorski Institut za lekove i medicinska sredstva (CINMED) izdao je danas saglasnost za uvoz ruske vakcine Sputnjik V.

Vakcina Sputnjik V daje se u dve doze, u razmaku od 21 dan.

Prve doze, kako najavljuju "Vijesti", stići će u Crnu Goru tokom naredne sedmice.

- Postupajući u skladu sa Odlukom Vlade o uslovima za davanje saglasnosti za nabavku vakcine Sputnjik V, Institut za lekove i medicinska sredstva je po zahevu zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm, 11. februara 2021. izdao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz vakcine Sputnjik V (Gam-COVID-Vac), proizvođača FSBI NRCEM N.A. N.F. Gamaleya of the Ministry of Health of the Rušian Federation, Ruska Federacija - saopštio je institut.

Iz CINMED-a su rekli da je saglasnost izdata u skladu sa članom 5 Zakona o lekovima, koji propisuje da se saglasnost za uvoz leka koji nije registrovan u Crnoj Gori izdaje za medicinski opravdane potrebe, odnosno u slučaju epidemija, ali i članom 8, u skladu sa kojim Vlada preduzima mere za snabdevanje lekovima u slučajevima vanrednih stanja i drugih posebnih situacija i propisuje poseban postupak i uslove za davanje odobrenja za nabavku lekova.

Građani Hrvatske traže rusku vakcinu

Ruska ambasada u Zagrebu sve češće dobija od stanovnika Hrvatske, uključujući ruske državljane, pitanja o mogućnosti kupovine ruske vakcine Sputnjik V protiv korona virusa, kažu diplomate iz te ambasade.

"S obzirom na veliki broj pitanja ljudi koji žive u Hrvatskoj o kupovini vakcine (Sputnjik V), kažemo sledeće. Budući da je diplomatska misija, ruska ambasada u Hrvatskoj ne može naručiti, distribuirati i prodati vakcinu u okviru svoje nadležnosti “, saopštil je ambasada, prenosi Tass.

Ambasada je istakla da su za unos bilo kakvih lekova u Hrvatsku potrebne odgovarajuće dozvole državnih agencija Hrvatske i odgovornih agencija Evropske unije.

"Međutim, saopštavamo da je ambasada spremna da uloži sve napore da podstakne bilateralni dijalog i razmotri pitanje isporuka vakcine ruske proizvodnje što je pre moguće, ako hrvatske vlasti pokažu inicijativu", dodaje se.

"Nažalost, još uvek nije bilo zvaničnog zahteva sa hrvatske strane u vezi sa kupovinom ruske vakcine“, kažu iz ambasade.

Kampanja za vakcinaciju stanovništva protiv korona virusa pokrenuta je u Hrvatskoj 27. decembra 2020.

U prvoj fazi zemlja je dobila seriju od 9.750 doza vakcina Fajzer i Bajontek.

Sveukupno, vlasti su unapred naručile 5,9 miliona doza vakcina protiv korona virusa Fajzer i Bajontek, AstraZeneka, Moderna, Džonson & Džonson i KjurVak, podseća Tas s.

Hrvatska je od početka pandemije prijavila 236.709 slučajeva korona virusa.

Video: Stigao novi kontigent kineskih vakcina: Ovaj put za 250.000 ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peđa

    12. februar 2021 | 07:09

    Kakav uvoz iz Rusije kad su im uveli pre 6 meseci sankcije na zahtev EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA