Neretva divlja u Mostaru: Poplavila plato ispred mosta, građani u strahu, saobraćaj obustavljen

Vodostaj neretve oko 13 sati iznosio je 1.005 centimetara

  • 5
Neretva poplave Foto: Instagram/vatrogasci_capljina

Zbog obilnih padavina, nivo reka Neretve i Radobolje znatno se povećao usled čega je plato ispod Starog mosta u Mostaru kompletno poplavljen, a u južnom mostarskom naselju Baćevići, Neretva prelazi preko mosta, te je saobraćaj obustavljen, piše Klix.ba.

Povećan nivo reke kod brojnih stanovnika u dolini Neretve je izazvao strah od poplava i mogućih neželjenih posledica.

Anel Nurković iz Odseka za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora kaže da, uprkos dramatičnom stanju na terenu, nivo reke Neretve postepeno opada i da za sada nema straha od mogućih posledica za Mostar.

U Mostaru je, prema njegovim rečima, vodostaj Neretve u 14.30 sati iznosio 999 centimetara, a sat vremena pre toga je bio 1.005, što znači da je u blagom padu. Prema raspoloživim podacima, po njegovim rečima, za sada nema bojazni od poplava za Mostar.

On podseća da je u velikim talasu koji se dogodio u Mostaru 1999. godine bilo oko 1.600 kubika kroz Mostar a sada je oko 1.000 kubika i uz to je vodostaj u opadanju te ističe da građani ne treba da strahuju.

- Sada kroz Mostar prolazi oko 1.050 kubika i u blagom je padu, jer veliki su doticaji. Puno je kiše palo, a uz to od Grabovice do Salakovca postoje veliki dotoci Dreženake - pojašnjava on.

Nešto teže stanje je južno od Mostara, pa tako u naselju Baćevići Neretva prelazi preko mosta i saobraćaj je obustavljen. Povećan je vodostaj i reke Bune, a u Čapljini su proglašene redovne mere zaštite od poplava, što je prvi stepen pripravnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA