• 17

U Banovini se otvaraju rupe u tlu, a Filip je upao u jednu: "Prednji točak traktora počeo da tone"

Geolozi istražuju promene tla na Banovini, a stanovnici su zabrinuti. Analiza je pokazala da će sleganje tla dugoročno da se nastavi

 • 17
Rupa zemljotres Hrvatska

Printskrin: dnevnik.hr

Promene tla na Banovini i dalje istražuju geolozi, a danas su stigli prvi podaci. Analiza tla u Brestu Pokupskom gde su se nakon potresa pojavili gejziri i izašao mulj na površinu, pokazala je da će sada da se dugoročno nastavi sleganje tla.

- Ako želimo dugoročno da osiguramo sigurnost ljudi i imovine u Brestu Pokupskom, potrebno je sprovesti te mere sanacije temeljnog tla. Sve idu u smeru povećanja drenažnih svojstava tla i povećanja nosivosti tla - objasnio je Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Veće promene opet bi doneo novi jači potres, pa će biti potrebna sanacija.

- Brine nas jer ne znamo kuda ćemo, kako ćemo, s čime ćemo - rekla je Ksenija iz Bresta Pokupskog.

U Mečenčanima se otvorilo 80-ak rupa. Taj kraj je većinom poljoprivredni. Na imanju Filipa Cvitkušića, koji se bavi povrtlarstvom, otvorio se niz rupa. Geolozi kažu da je i Filipova kuća iznad jedne velike rupe, a on je i sam upao u jednu od rupa.

- Pošao sam da ovcama odvezem seno traktorom i prednji točak je samo počeo da tone. Vuča je bila upaljena na traktoru, pa sam uspeo da manevrišem i izađem. Točkovi su propadali, ja sam izašao iz te rupe - prepričava. Kaže da je ispod te manje rupe mogla da se otvori i veća rupa.

Cvitkušić se bavi poljoprivredom i ne može da rizikuje život odlaskom na njive.

- Ja se nadam da ću saditi. Sad, hoće li se te rupe zatrpavati, osiguravati, obeštetiti ako se ne budu te parcele radile... Nešto bi država trebalo da preduzme - rekao je.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mrki

  a gdje se nalazi ta banana

 • Nemanja

  Banovina je novokomponovani hrvatski izraz kojim pokusavaju da istisnu pravo ime, jer je Banija bila poznata po vecinskom srpskom stanovnistvu. Ne brukajte se,popravite to...

 • Mićo

  A što se tiče zemljotresa,saučešće žrtvama i oštećenima...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima