U Banovini se otvaraju rupe u tlu, a Filip je upao u jednu: "Prednji točak traktora počeo da tone"

Geolozi istražuju promene tla na Banovini, a stanovnici su zabrinuti. Analiza je pokazala da će sleganje tla dugoročno da se nastavi

  • 17
Rupa zemljotres  Hrvatska Printskrin: dnevnik.hr

Promene tla na Banovini i dalje istražuju geolozi, a danas su stigli prvi podaci. Analiza tla u Brestu Pokupskom gde su se nakon potresa pojavili gejziri i izašao mulj na površinu, pokazala je da će sada da se dugoročno nastavi sleganje tla.

- Ako želimo dugoročno da osiguramo sigurnost ljudi i imovine u Brestu Pokupskom, potrebno je sprovesti te mere sanacije temeljnog tla. Sve idu u smeru povećanja drenažnih svojstava tla i povećanja nosivosti tla - objasnio je Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Veće promene opet bi doneo novi jači potres, pa će biti potrebna sanacija.

- Brine nas jer ne znamo kuda ćemo, kako ćemo, s čime ćemo - rekla je Ksenija iz Bresta Pokupskog.

U Mečenčanima se otvorilo 80-ak rupa. Taj kraj je većinom poljoprivredni. Na imanju Filipa Cvitkušića, koji se bavi povrtlarstvom, otvorio se niz rupa. Geolozi kažu da je i Filipova kuća iznad jedne velike rupe, a on je i sam upao u jednu od rupa.

- Pošao sam da ovcama odvezem seno traktorom i prednji točak je samo počeo da tone. Vuča je bila upaljena na traktoru, pa sam uspeo da manevrišem i izađem. Točkovi su propadali, ja sam izašao iz te rupe - prepričava. Kaže da je ispod te manje rupe mogla da se otvori i veća rupa.

Cvitkušić se bavi poljoprivredom i ne može da rizikuje život odlaskom na njive.

- Ja se nadam da ću saditi. Sad, hoće li se te rupe zatrpavati, osiguravati, obeštetiti ako se ne budu te parcele radile... Nešto bi država trebalo da preduzme - rekao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    12. februar 2021 | 19:41

    Banovina je novokomponovani hrvatski izraz kojim pokusavaju da istisnu pravo ime, jer je Banija bila poznata po vecinskom srpskom stanovnistvu. Ne brukajte se,popravite to...

  • 😂😂😂

    12. februar 2021 | 19:18

    Banovina???Auuu....jbt-e,cita li iko tekst pre nego ga pustite.Neki lektor....kolektor😂😂😂

  • Danga

    12. februar 2021 | 19:27

    Je ovo hrvatski ili Srpski portal.kakva Banovina i bakrači ovo je Banija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA