Igor spasao mladića smrti u zaleđenom automobilu: Bez svesti satima bio u uništenom vozilu kraj puta

Mladić je satima bio u uništenom vozilu na debelom minusu, niko nije mogao da ga primeti jer je odleteo 20 metara od puta

  • 1
Nesreća, Hrvatska, Zelina

Foto: Facebook/DVD Sv Ivan Zelina

Mladić (21) iz Hrvatske spasen je iz uništenog automobila zahvaljujući radniku Županijskih cesta koji je u subotu ujutru ugledao smrskano vozilo na nekih 20 metara od druma u Zelini, piše 24sata.

Igor Matković (30) je verovatno spasao život mladiću koji bi, ako ne od povreda, možda stradao od promrzlina, s obzirom na to da je nekoliko sati bio zatočen u uništenom autu na -8 stepeni Celzijusa.

Kako je ustanovljeno prilikom uviđaja, mladić je tokom noći vozio Zagrebačkom ulicom prema Zagrebu na jugu tog grada. Iz nepoznatog razloga nije se držao sredine svoje trake, te je skrenuo u kontra smer. Tada je samo nastavio dalje pa je sleteo u kanal i polje. To ga je verovatno katapultiralo, pa se na kraju u brzini zabio u betonski zid i metalnu ogradu kuće. Slomio ih je.

Iako je udarac bio snažan, niko ga nije registrovao tako da bi reagovao i izašao da pomogne. Isto tako, u tom trenutku niko tom promentom saobraćajnicom nije prolazio. Preko puta mesta nesreće nalazi se i benzinska pumpa, koja je bila zatvorena od 23 sata. Drugi problem koji je imao 21-godišnjak je taj da mu je automobil bio odbačen 20-ak metara od puta i ostao zaklonjen ogradom pa ga niko, ko bi vozio iz smera Zagreba prema Zelini, ne bi mogao primetiti.

- Preuzeo sam noćnu smenu pa sam iz baze izašao sa čistačem oko 2 sata. Oko 4 sata sam prolazio tim delom i, kako je kabina kamiona povišena, primetio sam u vožnji auto na boku uz ogradu. Prošao sam malo dalje, ali to mi je bilo jako čudno. Stao sam, okrenuo kamion i vratio se do mesta nesreće. Izašao sam, onako bez kape i otrčao u polje - priča Igor.

Mladić bio bez svesti

 

Napolju je bilo -8 stepeni Cezijusa. Sve oko njega bilo je zaleđeno.

- Iz automobila sam uspeo da čujem jauke. Vozač nije bio pri sebi, ali sreća je da je uspeo nekako da javi da je tu, jer je auto ležao na njegovoj strani. Probao sam i baterijskom lampom na telefonu da osvetlim kako bih ga video, ali bezuspešno. Odmah sam pozvao pomoć - priča Matković za 24sata.

Godinama je član Dobrovoljnog vatrogasnog drušva Komin u kojem je i zapovednik i znao je da je za spasavanje vozača najbitnije da stignu njegove kolege s alatom i Hitna pomoć. Ipak, ostao je razočaran drugim vozačima.

- Bilo je oko 4.20 sati. Kraj mene je prošlo barem 15 automobila s ljudima i niko od njih nije stao, ma barem da pita, treba li ikakva pomoć - iskren je Matković.

Ubrzo nakon poziva stigla je ekipa Hitne pomoći, a odmah nakon brojne vatrogasne snage DVD-a Sveti Ivan Zelina. Došlo je ukupno 10 vatrogasaca s kamionom, kombijem i automobilom.

- Čim smo došli do automobila u polju, morali smo da ga stabilizirujemo da se ne bi prevrnuo. Maknuli smo prednje staklo da bi videli vozača. Ostao je zarobljen nakon snažnog udarca ispod volana i armature automobila i ostao naslonjen na svoja vrata. Proverili smo odmah i ostatak vozila jer nismo znali je li unutra bio sam - rekao je zapovednik DVD-a Sveti Ivan Zelina Kristijan Koščec.

Mladić je tek povremeno dolazio svesti, smrznut i u šoku nepovezano pričao. Da bi ga izvukli do ekipe Hitne pomoći morali su prvo da iseku krov. Dobro uigrana ekipa uspela je brzo sve da odradi pa ga je preuzeo spremni lekarski tim.

Prevezli su ga do Kliničkog bolničkog centra Zagreb gde su mu, kako saznaje 24sata, utvrdili samo lakše povrede. Nasreću nije imao prelome, ali čeka ga dugi oporavak. U bolnici su uzeli krv i urin koji će biti poslati na analizu. Tako će policija utvrditi je li možda pre vožnje pio alkohol ili konzumirao droge.

Mladić je navodno pre nesreće bio na jednom rođendanu. Onde se, kako prenosi 24sata, zadržao do 1 sat i potom je krenuo kući.

Vatrogasci iz Zeline ostali su da pomažu policajcima tokom uviđaja. Bili su zaduženi za rasvetu, a nakon dovršetka istrage na terenu pomogli su vučnoj službi da ukrca auto.

Video: Ovako izgledaju gužve na autoputu Miloš Veliki: Vozila čekaju duže od pola sata na naplatnoj rampi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krlja

    14. februar 2021 | 09:39

    Ulupao se od alkohola..zato je i ostao ziv...alkohol ne mrzne 😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA